Rémy Bonny (Jong Groen)
Rémy Bonny (Jong Groen)
voorzitter van Jong Groen Oostende
Opinie

14/09/12 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Open VLD luidt de klok om 22u! Naar bed!

Ik was nogal verontwaardigd toen ik op desocialestemtest.be las dat Open VLD als enige partij voorstander was van een avondklok om 22u voor jongeren onder de 16 in Oostende. Iets van het verloochenen van eigen principes en een schending van het kinderrechtenverdrag kwam in me op.

Ondertussen heeft Open VLD 'officieel' gereageerd. Ze ontkennen een avondklok te willen invoeren. Maar ze ontkennen wel niet dat ze dat antwoord gegeven hebben op het voorstel. Ik vraag Open VLD nu eindelijk eens duidelijkheid te scheppen over waarvoor ze staan.

Een avondklok. Dat doet me denken aan zeer gure periodes uit de recente geschiedenis. Ook al is dat voor jongeren onder de 16. Het heeft iets weg van een polititiestaat. Een politiestaat die wel wat gelijkt op de film V for Vendetta. In zo een wereld wil ik niet leven. Ik wil solidair zijn met mijn collega-leerlingen, die slechts een jaartje jonger zijn dan mijzelf. Toegegeven: op mijn zestien heb ik ook wel om 22u nog zonder begeleiding op straat gelopen. Ik denk maar aan de jaarlijkse schoolfuiven. Of voetbalspelers die terugkeren van de training. Dergelijk voorstel heeft maar weinig pracktisch inzicht.

Onlangs hield Open VLD een 'bezinningscongres'. Uit dat congres bleek dat de Vlaamse liberalen meer dan ooit willen staan voor -vrijheid-. Echter is daar bij de Oostendse afdeling niet veel van te merken. Onlangs lanceerde de enige liberale schepen in de koningin der badsteden een voorstel om mannen die in bloot bovenlijf op de dijk lopen te beboeten. En nu willen ze de vrijheid van jongeren terug gaan inperken. Waar zijn die mensen mee bezig. Toen ik over het voorstel hoorde, nam ik meteen het initiatief om iemand op te bellen die het kinderrechtenverdrag van top tot teen kent. Die wist me stande pede te vertellen dat dergelijk voorstel maar liefst ingaat tegen 3 artikels uit het kinderrechtenverdrag. Een verdrag die internationaal opgesteld is. Één van de meest progressieve verdragen die onze moderne wereld kent. Het gaat om artikel 2(betreffende non-discriminatie), artikel 15(betreffende vrijheid van vereniging) en artikel 31(betreffende het recht op vrije tijd). Blijkbaar zijn fundamentele rechten en vrijheden voor Open VLD, de liberalen, niet meer zo belangrijk.

Laat me ook toe vragen te stellen bij de manier waarop Open VLD de overtreders wil gaan bestraffen. Met GAS-boetes? Zo kennen we wel nog een aantal voorstellen van de Open VLD die de schoolgaande jeugd viseert. Ik denk maar aan het voorstel omtrent de spijbelboete van een aantal maanden geleden. Reeds in 2010 heeft de kinderrechtencoalitie aan het Comité voor de Rechten van het Kind in Genève haar ongerustheid over de toepassing van de GAS op kinderen en jongeren overgemaakt. Het Comité heeft ons land dan ook verzocht de verenigbaarheid van dit instrument met het IVRK verder te onderzoeken. Tot op de dag van vandaag zonder resultaat.

Ik hoop dus dat Open VLD duidelijkheid schept over wat ze willen. Hopelijk stappen ze nu eens openlijk af van dit voorstel die fundamentele rechten van minderjarigen zwaar inperkt.

Rémy Bonny