Open VLD: ‘loonindex moet hervormd’

© Belga

Voor Open Vld moet een hervorming van de loonindexering op de onderhandelingstafel van formateur Elio Di Rupo.

“Een meerderheid van de partijen rond de tafel is niet tegen een debat over een hervorming”, zei minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne op de VRT-radio nu bekend raakte dat de lonen te snel stijgen ten opzichte van de buurlanden.

Volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) zijn de lonen van de werknemers dit jaar opnieuw te snel gestegen ten opzichte van de buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Concurrentiekloof

Van Quickenborne grijpt de cijfers aan om voor de hervorming van de automatische loonindexering te pleiten. Dat moet de concurrentiekloof tussen de Belgische bedrijven en de buurlanden tegengaan. “Je kan maar jobs creëren door loonontsporing tegen te gaan”, zei Van Quickenborne.

Gezondheidsindex

Zo denkt hij aan een “duurzame gezondheidsindex”. Die moet bijvoorbeeld rekening houden met een energiezuinig consumptiepatroon of met budgetmerken in de winkel, zegt hij ook in De Standaard.

Debat

Van Quickenborne wil de hervorming van de index op de onderhandelingstafel leggen, maar weet dat vooral de PS het idee niet genegen is. “Een meerderheid van de partijen rond de tafel is niet tegen een debat over een hervorming”, klonk het op de radio.

Taboes

De minister vraagt “om de deuren niet op voorhand te sluiten”. Als een meerderheid van de partijen dat wil, moet het debat gevoerd kunnen worden, klonk het. “Er zijn echte hervormingen nodig, ook wij zijn bereid taboes te laten varen.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content