Oordeelt u zelf over onze politici

Op de website zewerkenvoorjou.be kan u alle Vlaamse verkozenen opvolgen: wie doet wat, wie is vaak afwezig en wie doet zijn of haar werk goed? ‘De burger moet relevante gegevens hebben om te kunnen stemmen’

De website www.zewerkenvoorjou.be heeft als ondertitel: ‘Het Vlaams parlement doorgelicht. Kies een parlementslid en oordeel zelf’. Het uitgangspunt van de website is de gegevens over de verkozenen beschikbaar maken, zo zegt Mathijs Buts, een van de drie oprichters van de website, op de VRT-radio.

De website geeft geen stemadvies, benadrukt Buts. “Maar die burger moet wel alle relevante gegevens kennen om te kunnen stemmen.” Transparantie is namelijk een van de basisprincipes van de democratie, staat te lezen op de site.

De cijfers komen soms vreemd over. Bepaalde politici scoren bijvoorbeeld niet bepaald hoog op de aanwezigheidslijst, maar duiken erg veel op in de media. Of omgekeerd. Belangrijk, zegt Buts: “We hebben de parlementairen steeds de mogelijkheid gegeven om de cijfers te duiden.”

Relevant

Die duiding is uiteraard belangrijk, weet ook Buts. “Bart De Wever kan bijvoorbeeld maar 4 vragen gesteld hebben, maar die waren misschien erg relevant.” Een ander voorbeeld is Paul Delva (CD&V), de kampioen van de parlementaire aanwezigheid en nummer drie op de initiatievenlijst. Delva relativeert: “Ik ben voltijds parlementslid, heb geen lokale mandaten en woon in Brussel.”

Jan Peumans: ‘Toe te juichen’

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is te spreken over het initiatief: “Alle initiatieven waarbij burgers andere burgers de mogelijkheid geven om het parlementaire werk van volksvertegenwoordigers te beoordelen is alleen maar toe te juichen.”

Peumans zat bij aanvang van de site samen met de initiatiefnemers, om enkele zaken te nuanceren. “Een schriftelijke vraag is niet zo moeilijk als deelnemen aan een begrotingsdebat met enkele kleppers, bijvoorbeeld.”

Kwalitatief

“Als je echt wil weten wat de parlementariërs doen, dan kan je ook naar onze website ook surfen. Wie welke vraag aan wie stelde, en of die zinvol zijn, kan je daar vinden. Onze site geeft kwalitatieve gegevens, zewerkenvoorjou.be geeft kwantitatieve gegevens. Als je die naast elkaar legt, krijg je een goed beeld.”

“Als mensen alleen hun beeld vormen over hoe het parlement werkt met Villa Politica, wat een heel waardevol instrument is, dan heb je een onvolledig beeld, want dat gaat enkel over de plenaire vergadering.”

Aanwezigheid

Per Vlaamse verkozene zijn heel wat gegevens te vinden: hun aanwezigheid in het parlement zowel als in de commissies en hun aantal initiatieven. Dat zijn dan parlementaire vragen, voostellen tot resoluties, actualiteitsmoties en amendementen.

Bedrijvigheid

Zewerkenvoorjou.be rangschikte de parlementairen volgens hun bedrijvigheid: Peter Reekmans van LDD staat op 1 met 1199 initiatieven, Els Kindt van CD&V is hekkensluiter op plaats 124, met 2 initiatieven. Nuance evenwel: zij zit pas in het Vlaams Parlement sinds 1 februari, als opvolgster van Carl Decaluwé.

De site geeft ook mee wie het meest media-aandacht krijgt. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content