Han Renard

Ook Vlamingen mogen zich beledigd voelen door starterskit van Bourgeois

Vlaamse Marokkanen voelen zich terecht beledigd door de starterskit voor huwelijksmigranten van Geert Bourgeois. Vlamingen mogen zich ook wat beledigd voelen.

De starterskit voor Marokkaanse huwelijksmigranten van Geert Bourgeois (N-VA) en de Koning Boudewijnstichting staat bol van de goede bedoelingen. Dat neemt niet weg dat het resultaat knullig oogt.

Er zit best nuttige informatie in de starterskit. Over de VDAB, bijvoorbeeld, over ons onderwijssysteem, over de inburgeringscursus, over het belang van de kennis van het Nederlands, over Kind en Gezin en over de huisdokter.

Het gaat pas mis bij het hoofdstuk waarden en normen. Bedoeling is Marokkaanse migranten die zich in Vlaanderen willen komen vestigen, vertrouwd te maken met de waarden en normen waarnaar ze zich moeten richten voor een geslaagde integratie. Wijzen op de gelijkheid van man en vrouw en de scheiding van Kerk en Staat kan vast geen kwaad. Maar wie bedacht en selecteerde de vuistregeltjes voor goed gedrag? Zo staat er dat Vlamingen hun vrouw en kinderen niet slaan – Marokkanen blijkbaar wel -, dat je altijd stipt op tijd moet komen, en dat je best vooraf een afspraak maakt voordat je bij Vlamingen op visite kunt.

Vlamingen zijn erg op hun privacy gesteld, heet het. Marokkanen blijkbaar niet. En dat allemaal in kleutertaal opgeschreven. Maar de kit wil niet opperen dat veel Marokkanen verstandelijk beperkt zijn – hij is naar verluidt voor laaggeschoolde immigranten bedoeld.

Vlaamse Marokkanen voelen zich terecht wat beledigd – alsof huiselijk geweld zich in Vlaamse gezinnen niet voordoet -, al reageerden de meesten gelukkig met gevoel voor humor. Echte boosheid lijkt ook niet op zijn plaats, want de starterskit oogt vooral superonhandig. Wat te denken van: neem altijd een paraplu en een warme trui mee? Zou die Marokkaan die nog niet goed vertrouwd is met het Belgische weer en die in T-shirt de straat opgaat echt niet merken dat hij nat wordt en het koud krijgt?

Vlamingen mogen zich ook wat beledigd voelen door de clichés die in de starterskit op een hoopje worden gegooid. Wie wil er nu emigreren naar een land van binnenvetters die zich het liefst van al in hun huizen opsluiten – ‘Vlamingen leven niet op straat’ -, na tien uur ’s avonds geen teken van leven meer geven, en alleen per afspraak te bezoeken zijn?

De Vlaamse overheid doet grote inspanningen om de integratie van nieuwkomers te bevorderen. Migranten weten dat ook te waarderen, zo blijkt uit een Europees onderzoek waaraan ook de Koning Boudewijnstichting meewerkte. Jammer dat zo’n krukkige brochure die inspanningen belachelijk maakt.

Bovendien zijn er ernstiger kwesties dan hoe laat iemand slapen gaat, en of iemand ’s avonds graag op straat een praatje maakt. Migranten leven vaak in armoede in Vlaanderen en doen het niet goed op onze arbeidsmarkt. Bourgeois had kandidaat-migranten ook kunnen informeren over de normen en waarden van de Vlamingen in dat verband. Etnische discriminatie op de arbeidsmarkt is jammer genoeg nog schering en inslag. Ook hoogopgeleide migranten, die de starterskit zeker niet nodig hebben, komen moeilijk aan de bak.

Minister Bourgeois wil zijn starterspakket ook in het Russisch en in het Turks laten vertalen, blijkbaar ook volkjes van laatkomers en vrouwenmeppers. Het laat zich raden dat de Russen en de Turken niet happy zullen zijn met die suggestie. Maar in het beeld van Vlaanderen dat Bourgeois naar verre landen exporteert, herkennen heel veel Vlamingen zich ook niet, zo blijkt uit de reacties op de kit. Gelukkig maar.

Han Renard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content