Ook Vlaams militair materieel in Midden-Oosten

© Reuters

De Vlaamse parlementsleden Bart Caron (Groen!) en Jan Roegiers (SP.A) vragen meer transparantie over de eindbestemming van onderdelen voor wapens.

De Vlaamse parlementsleden Bart Caron (Groen!) en Jan Roegiers (SP.A) vragen meer transparantie over de eindbestemming van onderdelen voor wapens. Net als Wallonië heeft ook Vlaanderen militair materieel geleverd aan landen met een bedenkelijke reputatie.

De voorbije jaren heeft het Vlaams Gewest vergunningen uitgereikt om militair materieel te leveren in het Midden-Oosten. Daardoor ontvingen Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Egypte, Irak en Marokko onder meer munitie, legervoertuigen, antitankwapens, visualisatieschermen en vlammenwerpers.

Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) zegt dat de kans bestaat dat wapens met Belgische onderdelen nu ingezet worden door Arabische dictaturen om de onlusten in de huidige conflictzones de kop in te drukken. Roegiers en Bart Caron (Groen!) vragen daarom dat de eindbestemming van de vergunde wapens wordt opgenomen in het Vlaamse wapendecreet.

Eerder was er opschudding over wapenleveringen van FN Herstal aan Libië, die Waals minister-president Rudy Demotte (PS) goedkeurde in 2009. Hij dekt die beslissing in door te wijzen op de contracten waarin bepaald staat dat de wapens enkel gebruikt mogen worden voor de begeleiding van humanitaire konvooien. FN Herstal is volledig in handen van de Waalse overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content