Ook na 2014 kunnen treinen door het rood licht rijden

Vijf tot tien procent van alle treinen op het Belgische spoornet krijgt allicht nooit het veiligheidssysteem TBL1+ en wordt dus niet automatisch tot staan gebracht bij het negeren van een rood licht.

De goederenvervoerders zijn niet van plan al hun locomotieven uit te rusten met het veiligheidssysteem TBL1+ en spoornetbeheerder Infrabel kan dat niet opleggen. Dat staat donderdag in De Tijd.

Spoorwegmaatschappij NMBS, goed voor 89 procent van het treinverkeer, beloofde na de treinramp in Buizingen, die aan achttien mensen het leven kostte, al haar locomotieven en motorrijtuigen tegen eind 2013 uit te rusten met TBL1+.

Vrachtvervoer

Maar dat ligt anders bij de vrachtvervoerders. Zo is NMBS Logistics, de onafhankelijke goederendochter van de NMBS niet van plan zijn circa 250 locomotieven allemaal uit te rusten met TBL1+. “Enkel de locomotieven waarmee we op langere termijn blijven rijden, zullen dit systeem krijgen”, zegt woordvoerster Veerle Van Mierlo. Concurrenten als Crossrail en Captrain zijn helemaal niet van plan te investeren in TBL1+.

“Omdat TBL1+ geen Europees gehomologeerd systeem is, kunnen we het niet opleggen”, geeft Infrabel toe. De spoornetbeheerder zorgt ervoor dat tegen eind 2015 het grootste deel van het net aangepast is voor het systeem.

Alle operatoren moeten wel beschikken over het oude Memor-systeem, maar dat biedt minder veiligheidsgaranties dan TBL1+. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content