Ook federaal niveau stelt zich vragen over klimaatakkoord

Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Leefmilieu © BELGA

Het ontwerpakkoord over de verdeling van de klimaatdoelstellingen, waarmee Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) dit weekend heeft ingestemd, moet grondig worden bijgestuurd, vindt de N-VA. “Een akkoord moet, maar dit is niet de juiste manier”.

De N-VA-bezwaren staan in meerdere kranten, onder meer in De Morgen en De Tijd.

De onderhandelingen sleepten zes jaar aan. Afgelopen weekend werd aangekondigd dat gewesten en de federale overheid een ontwerpakkoord hadden bereikt, en werd het voorgesteld alsof de verschillende regeringen het resultaat alleen nog maar te ondertekenen hadden.

Maar aan Vlaamse kant wordt dat resultaat nu fors in twijfel getrokken. De N-VA is bijzonder kritisch over het compromis dat minister Joke Schauvliege uit het overleg heeft gehaald. Ze heeft toezeggingen gedaan “die niemand had verwacht”, zegt men bij de grootste partij van de meerderheid.

‘Mandaat overschreden’

Volgens de N-VA heeft de CD&V-minister op verschillende punten haar onderhandelingsmandaat overschreden. Zo eiste Vlaanderen “minimum 56 procent” op van de veiling van uitstootrechten, die het recht geven om CO2 uit te stoten, het streefcijfer van de Vlaamse regering was zelfs 63 procent, maar in het ontwerpakkoord daalt het percentage naar 50 procent.

Over de periode 2013-15 leverden die rechten volgens De Tijd 326 miljoen euro op. Die worden verdeeld over vier regeringen, en in het ontwerpakkoord zou “slechts” de helft naar Vlaanderen gaan, 29 procent naar Wallonië, 6 procent naar Brussel en 15 procent naar de federale overheid.Het zit de N-VA ook hoog dat het aandeel hernieuwbare energie dat Wallonië moet bereiken, zakt van 12,5 naar 11,5 procent. “Liever een evenwichtig akkoord dan een slecht akkoord”, hoorde De Morgen bij N-VA.

Federaal niveau

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) bevestigt dat verschillende elementen uit het klimaatakkoord voor zijn partij niet erg evenwichtig zijn. “Ook op federaal niveau zijn er vragen”, zei Jambon op Matin Première (RTBF). Volgens de vicepremier moeten de verschillende partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten om dat probleem op te lossen. “De kostenlast is te hoog voor Vlaanderen”, luidde het.

Federaal minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) wanhoopt echter niet. “In Belgische onderhandelingen is er altijd wel een fase van dramatisering”, nuanceert ze. “We blijven correct voortwerken en het doel blijft een akkoord.” “We mogen de kar niet voor het paard spannen. Het was duidelijk dat dit een ontwerpakkoord is en nog geen akkoord”, zei de minister in de wandelgangen van de Kamer. “We gingen terugkoppelen naar onze regeringen en dat overleg loopt nu.”

Schauvliege erkent dat ze buiten haar mandaat is gegaan, maar wijst erop dat iedereen water bij de wijn heeft moeten doen en dat het resultaat wel degelijk evenwichtig is.

‘Billen bloot’

Volgende vrijdag wil de Vlaamse regering een beslissing nemen over het lot van het ontwerp­akkoord. Het is zeer de vraag of de federale overheid en de andere regio’s bereid zijn Vlaamse bijsturingen zomaar over te nemen. De discussie woedt zowat een maand voor in Parijs de grote klimaattop doorgaat. “Billen bloot”, aldus enkele kranten, als er tegen dan geen akkoord is.

Marghem is ervan overtuigd dat het wel tot een akkoord zal komen. Op een deadline laat ze zich niet vastpinnen, “maar het zou toch goed zijn om voor de klimaattop in Parijs klaar te zijn.” Of ze het betreurt dat N-VA er opnieuw een communautair dossier van lijkt te maken? “Ik ga daar in elk geval niet in mee. Ik zal dit correct blijven behandelen”, reageert Marghem nog.

(Belga/RR)

Partner Content