Ook bij Europees ‘njet’ blijft Koen Geens Arco-regeling steunen

© Belga

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zal in beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie indien de Europese Commissie de staatswaarborg voor de coöperanten van Arco, verbiedt.

Indien de Europese Commissie inderdaad de staatswaarborg verbiedt voor de coöperanten van Arco, zal minister van Financiën Koen Geens (CD&V) daartegen in beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie. Tegelijk blijft de CD&V’er ijveren voor een alternatieve, juridisch volledig sluitende oplossing, luidt het op zijn kabinet.

De Europese Commissie boog zich de voorbije maanden over de waarborgregeling die de federale regering destijds in het leven riep, toen Dexia aan het wankelen ging. Van verschillende bronnen bij de Commissie kreeg De Tijd nu te horen dat het dagelijks bestuur van de Unie de regeling als “illegale” staatssteun bestempelt. Bevestiging van de Commissie kwam er nog niet.

Juridisch getouwtrek

Minister van Financiën Geens zei eerder al in beroep te zullen gaan bij een eventueel njet van Europa. Dat blijft zo, bevestigt men donderdag op zijn kabinet. Het ziet er dus naar uit dat Geens binnenkort naar het Europees Hof van Justitie zal stappen.

Eind maart argumenteerde Geens al dat de Europese staatssteunregels niet van toepassing zijn op waarborgen voor particulieren zoals spaarders. Een Europese beslissing kon volgens hem enkel slaan op eventuele onregelmatige staatssteun aan de financiële coöperatieve vennootschappen, die dan zou moeten worden teruggevorderd. Naast het juridisch getouwtrek blijft de CD&V’er intussen ook een alternatieve regeling verdedigen, zodat de honderdduizenden coöperanten niet in de kou zouden achterblijven.

Geens pleitte er eerder al voor om zo’n alternatieve, juridisch volledig sluitende oplossing in het nieuwe federale regeerakkoord op te nemen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content