Michel Vandenbosch

Onverdoofd slachten: ‘Dierenleed in stand houden om stemmen te halen, is dat niet doorzichtig?’

Michel Vandenbosch Michel Vandenbosch is voorzitter van de dierenrechtenorganisatie GAIA

‘Zonder verdoving wettelijk te verplichten, komt het er nooit van en blijven honderdduizenden schapen en runderen vreselijk lijden’, reageert Michel Vandenbosch van Gaia op een opiniestuk van Bert Anciaux over onverdoofd slachten.

Senator Bert Anciaux kan het niet laten. In een opiniestuk op Knack.be over het advies van de Raad van State over onverdoofd slachten, noemt hij het advies ‘bijzonder wijs’. Ik denk dat hij één van de weinigen is die deze mening zijn toegedaan.

Volgens de senator kan nu ‘mogelijk de rust terugkomen in het debat, om zonder dwang een belangrijke stap voorwaarts te zetten. (…) Want, meent Anciaux, “evolutie afdwingen met het mes op de keel is niet echt bevorderlijk.’

Onverdoofd slachten: ‘Dierenleed in stand houden om stemmen te halen, is dat niet doorzichtig?’

De spreekbuizen van moslims en orthodoxe joden kregen in het verleden al kansen bij de vleet om te tonen dat het dierenwelzijn ernstig nemen, maar ze blijven verdoving verwerpen. Zonder verdoving wettelijk te verplichten, zal het er nooit van komen en blijven honderdduizenden schapen en runderen vreselijk lijden.

‘De moslimgemeenschap wenst echt stappen vooruit te zetten naar meer dierenwelzijn’, beweert Anciaux. Werkelijk? Welke stappen en wanneer?

De senator vervolgt: ‘Technieken zoals post-cut stunning (verdoving onmiddellijk na het slachten) en omkeerbare verdoving voor het slachten moeten ernstig en dringend onderzocht worden.’

Dat is al gebeurd, maar de godsdienstfanatici, die zeggen alle moslims te vertegenwoordigen, zeggen steeds weer njet tegen efficiënte en reversibele elektronarcose, die vermijdbaar dierenleed voorkomt.

Bert Anciaux
Bert Anciaux© Belga

‘GAIA liet weten met dit voorstel te kunnen leven’, klinkt het ook nog bij Anciaux. Ik vraag mij af om welk voorstel het gaat. Noch de moslims noch de orthodoxe joden hebben ooit enig ernstig voorstel gedaan, tenzij om alles bij het oude te laten. De moslimvertegenwoordigers willen zelfs de bestaande wetgeving omzeilen en overtreden, niet zelden met instemming en steun van lokale overheden.

Anciaux legt uit dat het bij de islam de absolute plicht is om alle levende schepsels te respecteren en te eren. In theorie, misschien. De praktijk is heel anders.

Anciaux kan het ook niet laten N-VA en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts te schofferen: ‘N-VA is slechts uit op het ontnemen van alle rechten van de moslim- of joodse gemeenschap’, meent hij.

‘Bert Anciaux moet zich dringend beter informeren.’

Dit soort uitspraken is een serieuze politicus onwaardig, zeker omdat één van de decreetvoorstellen in kwestie ingediend werd door Hermes Sanctorum van Groen. Anciaux ziet nog meer spoken: ‘Dierenrechten inroepen om mensenrechten te ontzeggen, is al te doorzichtig.’

En wetenschappelijk aangetoond dierenleed in stand houden om stemmen binnen te rijven van irrationele godsdienstfanatici, die blijven steken in de 7de eeuw of nog vroeger, is dat niet doorzichtig? Verder: ‘De minister van Dierenwelzijn geeft de jacht op dieren meer vrijheid.” Maar het is CD&V-minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege, die voor de jachtwetgeving bevoegd is, niet Ben Weyts.

Dit alles toont aan dat Bert Anciaux, niet gehinderd door kennis van zaken, zich vooral beter moet informeren. Nu laat hij een zeer ongeloofwaardige indruk na.

Michel Vandenbosch is voorzitter van de dierenrechtenorganisatie GAIA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content