‘Onrechtmatigheden bij politie Hasselt’

© Belga

In Hasselt heeft een kleine groep mensen mogelijk voordelen gehaald waarop ze geen recht hadden. Dat blijkt uit de analyse van een onafhankelijke audit.

Het auditkantoor I-Force kreeg de opdracht om het politiekorps van de zone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek (HAZODI) door te lichten zodat de door klokkenluiders bekendgemaakte meldingen van wanpraktijken kon nagetrokken worden.

Onafhankelijke klok

Meer specifiek kreeg het bureau de opdracht van het politiecollege om na te gaan wie van bepaalde voordelen heeft genoten en of men zich deze onrechtmatig heeft toegeëigend. Het korps wou hiermee, los van de andere lopende interne en gerechtelijke onderzoeken, een externe en onafhankelijke klok horen luiden.

Lonen

“De voordelen die sommige mensen binnen het korps hebben gekregen waren mogelijk groter dan waar ze recht op hadden”, zegt Patrick Hofströssler, de advocaat van de politiezone Hazodi, die tevens als woordvoerder is aangesteld voor de communicatie rond dit onderzoek. Het gaat om lonen die hoger waren dan in feite wettelijk voorzien en andere voordelen die de functieclassificatie van de betrokkenen oversteeg.

Geen fraude

“Nochtans zijn er vooralsnog geen tekenen dat hierbij kwaadwilligheid of fraude in het spel zou zijn”, aldus nog Hofströssler. In het eindrapport van I-Force wordt dit verder onderzocht.

Klokkenluiders

De advocaat van Hazodi meldde ook dat de klachten van de klokkenluiders opnieuw onder de loep worden genomen. “Hiermee wordt voor eens en altijd duidelijkheid gecreëerd die nodig is om alle verdachtmakingen definitief te stoppen”, besluit de raadsman. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content