Onkelinx (PS) ook gewonnen voor Senaat (deels) door loting

© Belga

Zoals eerder SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven wil nu ook PS-Kamerfractieleider Laurette Onkelinx nu de Senaat drastisch omvormen. Wil Vanvelthoven een gelote Senaat dan staat Onkelinx een mengvorm met zowel politici als gelote burgers.

Laurette Onkelinx zegt dat in een gesprek met Le Soir.

“Het is een persoonlijk voorstel, en op dit ogenblik niet precies afgelijnd, ik leg het ter discussie voor aan mijn partij en meer algemeen, maar ik verdedig het uiteraard, omdat het beantwoordt aan een verwachting en een nood”. Want, “wat men ook zegt, de Senaat is een vrij nietszeggende instelling geworden, endaar moeten we iets aan veranderen.”

Er komen volgens haar voorstel zowel politici als uitgelote burgers in de nieuwe senaat.

Peter Vanvelthoven (SP.A) pleitte twee weken geleden voor een volkskamer die volledig zou bestaan uit gelote kiesgerechtigden en jongeren tussen 16 en 18 jaar.

Burgerdienst

In het gesprek met Le Soir stelt Onkelinx naar Frans voorbeeld de oprichting van een burgerdienst met wettelijk kader voor jongeren tussen 18 en 25 voor. Dat moet “een laboratorium van sociale vermenging” worden, waarin “burgerzin wordt versterkt, men leert samen te leven en strijd te voeren tegen radicalisering”.

In Frankrijk is een gelijkaardig project een groot succes, vertelt ze. “Oorspronkelijk waren er 40.000 plaatsen voorzien en er zijn meer dan 150.000 aanvragen”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content