Ongelukkige investeringen door Natuurpunt

Het hernieuwbare-energiebedrijf Linea Trovata heeft liquiditeitsproblemen.

De vereniging Natuurpunt heeft niet veel geluk met haar eerste stappen in de wereld van de actieve handel – een noodzaak als ze in de toekomst niet afhankelijk wil blijven van subsidies voor, bijvoorbeeld, de aankoop van natuurgebieden.

Begin dit jaar bleek dat de Eilean Nature Shop in Antwerpen, waarmee de vereniging in zee was gegaan, een wankele financiële basis had. Drie aparte afdelingen van Natuurpunt waren ondertussen in een avontuur gestapt dat meer uitzicht leek te hebben op economische draagkracht: de cvba Energie Voor Meer Natuur. In een partnerschap met het bedrijf Linea Trovata kunnen leden van de vereniging (en anderen) investeren in een vennootschap die hernieuwbare energie promoot en de opbrengsten wil investeren in aankoop van natuurgebieden.

Maar op 28 oktober vroeg Linea Trovata totaal onverwacht een gerechtelijk akkoord aan om een bescherming tegen zijn schuldeisers te krijgen – dikwijls de eerste stap richting vereffening of faillissement. Het amper vijf jaar jonge bedrijf met zetel in Lokeren, dat in een reeks aparte vennootschappen is opgesplitst, kende een snelle groei met expansies in het buitenland. Maar de lat bleek te hoog gelegd, de buitenlandse activiteiten zijn stilgelegd, en het is nu alle hens aan dek om te redden wat er te redden valt.

De raad van bestuur van Natuurpunt verzette zich destijds tegen dat financiële avontuur, met als voornaamste argument dat het de leden van de vereniging niet wilde stimuleren om risicovol te gaan beleggen. Een verstandig advies, zo blijkt. Want als Linea Trovata het niet overleeft, moet de cvba op zoek naar een andere industriële partner, waardoor er op z’n minst tijdelijk minder groenestroomcertificaten verkregen zullen worden uit activiteiten als de verkoop van zonnepanelen. Daardoor zal de cvba minder inkomsten hebben, en zullen de aandeelhouders – in het beste geval – moeten wachten op de dividenden die hen beloofd werden. In het slechtste geval zijn ze hun geld kwijt. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content