‘Onderzoeksrechters laten verdachten vrij wegens cipiersstaking’

© Belga

Een Brusselse onderzoeksrechter heeft een drugstrafikant vrijgelaten, enkel en alleen omdat het leven in de gevangenis van Vorst “onmenselijk” is. Sinds de start van de cipiersstaking, op 26 april, mochten in de hoofdstad al zeker 10 verdachten om die reden beschikken.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Volgens Het Laatste Nieuws gebeurde het nooit eerder dat een onderzoeksrechter in een beschikking het gevangenisregime als enige reden tot vrijlating opgeeft. Dat gebeurde vijf dagen geleden wel voor een 23-jarige drugstrafikant uit Sint-Jans-Molenbeek. De vrijlating is niet zonder risico, want de man heeft geen vaste verblijfplaats in ons land en zou op de vlucht kunnen slaan.

“De omstandigheden waarin hij opgesloten wordt, tasten zijn waardigheid aan en leiden tot aftakeling”, aldus de betrokken magistrate. “Deze gedetineerde moet worden vrijgelaten”, luidde haar besluit. De twintiger is intussen effectief vrij.

Volgens advocaten mochten de jongste weken al zeker tien verdachten beschikken omdat het leven in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis ondraaglijk geworden is door de staking. Luc Hennart, hoofd van de onderzoeksrechters, kan er geen getal op plakken. “Maar ik heb ook vernomen dat er inderdaad meerdere vrijlatingen zijn om die reden.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content