Onderzoek: seksualiteit in woonzorgcentrum blijft taboe

© Thinkstock

Seksualiteit bij ouderen blijft nog een taboe en rond seks in woonzorgcentra bestaat nog steeds veel onwetendheid en onwennigheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat de hogeschool Odissee en consultancybureau JVV Q in Zorg in 2015 hebben uitgevoerd bij 400 medewerkers van woonzorgcentra.

Lees ook het eerder in Knack verschenen artikel Het oudste taboe: seks in het rusthuis.

Niet alleen geeft de helft van de ondervraagden aan dat er te weinig aandacht besteed wordt aan seksualiteit van ouderen, één op de drie zegt dat er zelfs maatregelen genomen worden om het seksueel gedrag van bewoners af te remmen. De resultaten van het onderzoek staan te lezen op de welzijnssite Sociaal.Net.

Geen aandacht aan thematiek

Veel taboes resten er anno 2016 niet meer. Maar seksualiteit bij ouderen blijft nog wel wat in de taboesfeer hangen. Nochtans blijkt uit eerder onderzoek dat mensen op hoge leeftijd seksueel actief blijven. Zo blijken 65-plussers gemiddeld een keer om de twee weken seks te hebben. Toch lijkt seks bij ouderen in het woonzorgcentrum nog steeds moeilijk bespreekbaar. Dat blijkt ook uit het onderzoek van hogeschool Odissee en JVV Q in Zorg.

Opvallend is dat ongeveer één op de drie rapporteert dat er in hun woonzorgcentrum soms maatregelen genomen worden om seksueel gedrag van bewoners af te remmen.

Bijna 9 op de 10 medewerkers van woonzorgcentra vinden wel dat seksualiteit en intimiteit bij het leven en dus ook in een woonzorgcentrum horen, maar toch geeft een kwart van de ondervraagden toe dat ze niet weten wat ze moeten doen wanneer ze bijvoorbeeld geconfronteerd worden met een vrijend koppel of een masturberende bewoner. Ruim 4 op de 10 medewerkers geeft ook aan dat er lacherig gedaan wordt over de thematiek en ongeveer de helft van de bevraagden vindt dat er te weinig aandacht besteed wordt aan seksualiteit en intimiteit van ouderen.

Seksueel gedrag afremmen

Opvallend is dat ongeveer één op de drie rapporteert dat er in hun woonzorgcentrum soms maatregelen genomen worden om seksueel gedrag van bewoners af te remmen. Wat die ingrepen dan precies zijn, staat niet in het onderzoek.

Volgens de onderzoekers is er nood aan vorming. Zo geven veel medewerkers (70 procent) aan dat ze graag meer kennis zouden hebben over seksualiteit bij ouderen. Woonzorgcentra zouden ook best een beleid rond seksualiteit en intimiteit uitstippelen. Ook verder onderzoek is nodig. Dat allemaal samen zou volgens de onderzoekers kunnen helpen om het taboe te doorbreken. (Belga)

Lees ook het eerder in Knack verschenen artikel Het oudste taboe: seks in het rusthuis.

Partner Content