Onderzoek naar overlijden na roken e-sigaret met CBD-vulling

Een achttienjarige jongen is mogelijk de eerste ‘vape-dode’ in ons land.

Een achttienjarige jongen is mogelijk de eerste ‘vape-dode’ in ons land. Dat schrijft Het Nieuwsblad donderdag.

De jongen was een maand geleden met zware ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Hij belandde er in een coma en overleed na 26 dagen. De behandelende artsen hebben alle mogelijke oorzaken voor de longontsteking onderzocht. De enige hypothese die is overgebleven, is de e-sigaret en/of haar vulling. Hij had de e-sigaret van zijn moeder gebruikt, die er eentje had gekocht met een vulling met CBD, de niet-psychoactieve stof van cannabis.

“Wij zijn inderdaad tot dat besluit gekomen”, zegt dokter Jacquet, een van de artsen die de jongen in het Brussels universitair ziekenhuis St-Lucas hebben behandeld. “Er is geen absolute zekerheid over het oorzakelijk verband, omdat er (nog) geen test bestaat die dat kan bevestigen. Maar uit wat wij weten, blijken heel wat slachtoffers van dit soort longaandoeningen cannasbishoudende mengsels gerookt te hebben met een e-sigaret.”

Nog niet alle analyses van de stalen die op het lichaam van de jongen zijn genomen, zijn afgerond. “Wij wachten dus af”, aldus nog de arts. “Maar intussen raden wij gebruikers van de e-sigaret aan heel voorzichtig om te springen met dergelijke mengsels.”

FOD Volksgezondheid: ‘Indien nodig nemen we maatregelen’

De FOD Volksgezondheid zegt donderdag contact te hebben opgenomen met de behandelende artsen van de 18-jarige jongen die mogelijk de eerste vape-dode in België is. “De artsen gaan ons hun conclusies overmaken, en indien nodig nemen we maatregelen”, zegt woordvoerder Jan Eyckmans donderdag.

De FOD Volksgezondheid benadrukt dat de Belgische regelgeving rond elektronische sigaretten erg streng is. Zo zijn de vullingen aan strikte regels onderworpen, en mag er geen TBC, CBD, vitamines of cafeïne inzitten.

VRGT: Gebruik e-sigaret af te raden, behalve bij rookstop

De Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) raadt het gebruik van de e-sigaret in alle gevallen af, behalve eventueel in het kader van een rookstop. Dat zegt de organisatie donderdag, gevraagd naar een reactie op het nieuws over de mogelijk eerste vape-dode in ons land.

De VRGT zegt donderdag de resultaten van het onderzoek af te wachten, die moeten aantonen of de dood van de jongen veroorzaakt werd door de CBD in de e-sigaret. De organisatie is sowieso geen voorstander van de elektronische sigaret, al gaat ze niet zo ver dat ze pleit voor een verbod. “We raden het gebruik van de e-sigaret in alle gevallen af behalve in het kader van een rookstop. Maar ook bij een rookstop moeten we de e-sigaret beschouwen als een tweedekeuzebehandeling, na de klassieke producten”, staat te lezen op de VRGT-website.

Partner Content