Onderzoek gestart naar ‘islamvijandige’ Brusselse hoofdinspecteur

Tot een schorsing kwam het voorlopig niet. © Belga
Jeroen de Preter
Jeroen de Preter Redacteur Knack

De dienst Intern Toezicht van de politiezone Brussel-West voert een onderzoek naar een kaderlid van het eigen korps. De aanleiding is een reeks islamvijandige en gewelddadige berichten die de man de afgelopen jaren op zijn Facebook-pagina heeft geplaatst.

Het gaat om V.H., een hoofdinspecteur die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het openbaar vervoer in de gemeenten Molenbeek, Jette, Ganshoren en Koekelberg. De aanleiding is een reeks duidelijk islamvijandige en gewelddadige berichten die hij de afgelopen jaren op zijn Facebook-pagina heeft geplaatst.

In een collage gebaseerd op een Decathlon-reclame worden bijvoorbeeld, onder het motto ‘Spéciale migration’, kogelhulzen afgebeeld. V.H. postte eind 2016 ook een bijzonder gruwelijk filmpje van een aanslag die toont ‘wat er gebeurt met de vijanden van Israël’.

Volgens bronnen binnen de zone Brussel-West is het onderzoek naar V.H. nog maar net opgestart. Tot een schorsing kwam het voorlopig niet.

Jef Van Damme, SP.A-fractieleider in het Brusselse parlement en in Molenbeek, noemt dat onaanvaardbaar. ‘Dat een leidinggevende binnen de politie zo openlijk zijn afkeer voor een bepaalde bevolkingsgroep laat blijken, kan absoluut niet door de beugel. Ik begrijp niet dat de korpsleiding hem niet onmiddellijk heeft geschorst.’

Partner Content