Er zijn dit academiejaar 259.017 inschrijvingen geteld voor de basisopleidingen en schakelprogramma's van het hoger onderwijs. Dat zijn er bijna 8% meer dan vorig academiejaar. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Steve Vandenberghe (SP.A)

'Zolang leerkrachten en directeurs zich niet kunnen concentreren op datgene wat telt, namelijk de leerling, kunnen we nog oeverloos discussiëren over de achteruitgang van ons onderwijs. Het zal geen sikkepit beteren', schrijft Vlaams volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe (SP.A) over de geplande besparingen in het onderwijs.

Hoewel Katholiek Onderwijs Vlaanderen een lesuur Nederlands schrapte uit zijn modellessentabel voor de eerste graad van het secundair onderwijs, vangen de meeste scholen van de koepel dat op door een of meerdere van de vijf uren waarover ze zelf kunnen beslissen, in te zetten. Dat zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen maandag op basis van een steekproef bij 372 scholen.

Het onevenwicht tussen vrouwen en mannen voor de klas is de voorbije vijf jaar nog toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en waarover De Zondag bericht.

Bert George

'Zoals vele andere landen en regio's ondergaat Vlaanderen momenteel een PISA-shock, maar PISA is slechts een middel en geen doel', schrijft Professor Bert George (Bestuurskundige aan de Universiteit Gent & adviseur van de OESO in recente onderwijsreviews van Wales, Georgië en Abu Dhabi). 'PISA is uiteraard belangrijk maar meet een beperkt aantal dimensies van de publieke waarde die onderwijs moet creëren.'