François Levrau

'Het aantal inschrijvingen in de hogescholen en universiteiten stijgt al jaren', schrijft François Levrau (UAntwerpen) 'Verdwijnt door die toestroom zo langzamerhand niet de eigenheid van het hoger onderwijs?'

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moet werk maken van praktijktesten om de ongelijke inschrijvingskansen in het basisonderwijs te meten en te controleren. Dat zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman, nadat uit onderzoek van de VUB en de UGent is gebleken dat kleuterscholen vooral witte middenklassegezinnen proberen aan te trekken.

Kristof De Witte

'We blijven na het debat in het Vlaams Parlement achter met een wrang gevoel. Want de Minister van Onderwijs en de onderwijsverstrekkers bleken in de laatste rechte lijn diverse eindtermen weg te halen', schrijft Kristof De Witte. Hij wijst op het belang van het aanleren van 'financiële en economische competenties' in het onderwijs.

Tijdens de coronacrisis is de kloof tussen leerlingen van het lager onderwijs in de stedelijke en gemeentelijke scholen niet gegroeid. Dat besluit de OVSG, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, uit de OVSG-toets die meer dan 14.000 leerlingen hebben afgelegd.

Karin Eeckhout

Terwijl het er naar uit ziet dat binnenkort weer meer leerlingen naar de klas kunnen, zijn er ook scholen die maximaal blijven inzetten op het afstandsleren. 'Wij bieden liever maximale ondersteuning voor wie het echt nodig heeft, dan enkele uren contactonderwijs voor een paar leerjaren.'