Onderwijs: een uur langer lesgeven voor hetzelfde loon?

Minister Crevits, op zoek naar besparingen © Belga

Door leraars in het middelbaar een uur langer te laten werken voor hetzelfde loon, kan 60 miljoen euro bespaard worden. Het voorstel wordt besproken op het kabinet van Onderwijsminister Hilde Crevits. De vakbonden zijn tegen, de koepels voor. De ingreep zou tot 1.500 banen kosten.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Dit ligt onder meer ter tafel tijdens besparingsbesprekingen op het kabinet van minister Crevits: al wie vandaag 20 of 21 uren lesgeeft in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs zou een uur extra moeten presteren voor dezelfde wedde. Dat zou 60 miljoen euro per jaar kunnen opleveren.

De koepels “zijn het idee zeer genegen”. “Als er dan toch bespaard moet worden, liever zo dan te snijden in de werkingsmiddelen of in de lestijden”, zegt Chris Smits, secretaris-generaal van de katholieke koepel VSKO.

Ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs, toont zich een voorstander. “Een alternatief is inleveren op de lonen, en dat lijkt me uit den boze.”

De ingreep zou wel onvermijdelijk 1.200 tot 1.500 banen kosten, jobs die zouden verdwijnen bij de beginnende leerkrachten.

De vakbonden wijzen het idee af.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content