De oppositie in Zuid-Korea heeft het wereldrecord filibusteren verbroken. Ze spraken 192 uur aan een stuk, om een antiterreurwet tegen te houden, die de persoonlijke vrijheid volgens hen in gevaar bracht. De wet werd kort na het afsluiten van de filibustersessie alsnog goedgekeurd.

Filibusteren is het extreem lang rekken van redevoeringen, met het doel de behandeling van een wetsvoorstel te vertragen of blokkeren. De filibustersessie begon op dinsdag 23 februari en duurde negen dagen. In totaal namen 38 parlementsleden deel, die monologen en passages uit "1984" van George Orwell afratelden.

Sommige sprekers hadden sportschoenen aangetrokken om urenlang te kunnen blijven staan en beperkten hun waterconsumptie tot een minimum om geen plaspauzes te moeten nemen.

Kritiek

Om in hun opzet te slagen, hadden de parlementariërs hun praatsessie moeten rekken tot 10 maart om middernacht, maar daar zijn ze niet in geslaagd.

De parlementsleden kregen steeds meer kritiek, omdat door het filibusteren ook andere wetten niet werden goedgekeurd over mensenrechten of de kiesdistricten voor de verkiezingen van april.

Uiteindelijk keurde de regeringspartij Saenuri, die een meerderheid heeft in het parlement, de wet goed. De oppositie onthield zich bij de stemming.

Het vorige wereldrecord filibusteren stond op naam van een Canadese partij, die er in 2011 in geslaagd was 57 uur aan een stuk te praten. (Belga/TE)

De oppositie in Zuid-Korea heeft het wereldrecord filibusteren verbroken. Ze spraken 192 uur aan een stuk, om een antiterreurwet tegen te houden, die de persoonlijke vrijheid volgens hen in gevaar bracht. De wet werd kort na het afsluiten van de filibustersessie alsnog goedgekeurd.Filibusteren is het extreem lang rekken van redevoeringen, met het doel de behandeling van een wetsvoorstel te vertragen of blokkeren. De filibustersessie begon op dinsdag 23 februari en duurde negen dagen. In totaal namen 38 parlementsleden deel, die monologen en passages uit "1984" van George Orwell afratelden. Sommige sprekers hadden sportschoenen aangetrokken om urenlang te kunnen blijven staan en beperkten hun waterconsumptie tot een minimum om geen plaspauzes te moeten nemen. Om in hun opzet te slagen, hadden de parlementariërs hun praatsessie moeten rekken tot 10 maart om middernacht, maar daar zijn ze niet in geslaagd. De parlementsleden kregen steeds meer kritiek, omdat door het filibusteren ook andere wetten niet werden goedgekeurd over mensenrechten of de kiesdistricten voor de verkiezingen van april. Uiteindelijk keurde de regeringspartij Saenuri, die een meerderheid heeft in het parlement, de wet goed. De oppositie onthield zich bij de stemming. Het vorige wereldrecord filibusteren stond op naam van een Canadese partij, die er in 2011 in geslaagd was 57 uur aan een stuk te praten. (Belga/TE)