Zondag schakelen we over naar de zomertijd

Op zondag 28 maart draaien we om 2 uur de klok een uur vooruit.

Op zondag 28 maart draaien we om 2 uur de klok een uur vooruit. Dat betekent een uur minder lang slapen.

Komend weekend gaan we opnieuw de zomertijd in. Zo komen we op GMT+2 in plaats van GMT+1. De zomertijd duurt tot en met de laatste zondag van oktober.

In 1976 voerde Frankrijk de zomertijd in om energie te sparen als gevolg van de oliecrisis in 1973. De Britse eilanden kenden de zomertijd al van daarvoor. Een jaar later, in 1977, legden ook de Belgische regelgeving en die van de andere Europese landen de zomer- en de wintertijd op.

Koninklijk Besluit

In het Staatsblad van 28 december 2001 omschreef de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Antoine Duquesne, de kern van de omschakeling van winter- naar zomertijd als volgt.

“Krachtens deze richtlijn wordt er verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, vanaf het jaar 2002 en voor een onbepaalde periode, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart om 1 uur ’s morgens, wereldtijd (2 uur, plaatselijke tijd) en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober, om 1 uur ’s morgens, wereldtijd (3 uur, plaatselijke tijd)”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content