Er is heel wat ophef ontstaan over een nieuw kindershirt dat de Spaanse modeketen Zara op de markt bracht. Het shirt, gemaakt voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar, is blauw met wit gestreept en op de linkerborst prijkt een gele ster. Een ietwat kritische blik herkent daarin onmiddellijk het uniform dat joodse gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen moesten dragen. De gele ster vertoont opvallend veel gelijkenissen met de Davidster die joden verplicht moesten dragen, zodat ze te onderscheiden vielen van niet-joden. Enkel wie goed kijkt, ziet dat er op de ster het woord 'sheriff' staat.

Op Twitter regende het dan ook van verontwaardigde reacties. "Ongelukkig gekozen", "ziek" en "hebben de werknemers bij Zara nooit geschiedenislessen gehad?", klonk het.

Inmiddels is het shirt van de website gehaald, is het niet meer verkrijgbaar in de winkels en heeft de kledingketen zijn excuses aangeboden. Een woordvoerderster beklemtoont dat het ontwerp van het shirt gebaseerd is op de typische kledingswijze van een sheriff uit het Wilde Westen.

Het is al de tweede keer in een week tijd dat Zara onder vuur komt te liggen door een ophefmakend kledingstuk. Een T-Shirt met de tekst White is the new Black, kon voor velen niet door de beugel. Hoewel de uitspraak verwees naar de modewereld -een kleur die in de mode is, wordt 'het nieuwe zwart genoemd'- reageerden vooral Amerikanen verontwaardigd. Zeker na de rellen in Ferguson staat het debat over racisme er opnieuw erg hoog op de maatschappelijke agenda (AVE)

Er is heel wat ophef ontstaan over een nieuw kindershirt dat de Spaanse modeketen Zara op de markt bracht. Het shirt, gemaakt voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar, is blauw met wit gestreept en op de linkerborst prijkt een gele ster. Een ietwat kritische blik herkent daarin onmiddellijk het uniform dat joodse gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen moesten dragen. De gele ster vertoont opvallend veel gelijkenissen met de Davidster die joden verplicht moesten dragen, zodat ze te onderscheiden vielen van niet-joden. Enkel wie goed kijkt, ziet dat er op de ster het woord 'sheriff' staat. Op Twitter regende het dan ook van verontwaardigde reacties. "Ongelukkig gekozen", "ziek" en "hebben de werknemers bij Zara nooit geschiedenislessen gehad?", klonk het. Inmiddels is het shirt van de website gehaald, is het niet meer verkrijgbaar in de winkels en heeft de kledingketen zijn excuses aangeboden. Een woordvoerderster beklemtoont dat het ontwerp van het shirt gebaseerd is op de typische kledingswijze van een sheriff uit het Wilde Westen. Het is al de tweede keer in een week tijd dat Zara onder vuur komt te liggen door een ophefmakend kledingstuk. Een T-Shirt met de tekst White is the new Black, kon voor velen niet door de beugel. Hoewel de uitspraak verwees naar de modewereld -een kleur die in de mode is, wordt 'het nieuwe zwart genoemd'- reageerden vooral Amerikanen verontwaardigd. Zeker na de rellen in Ferguson staat het debat over racisme er opnieuw erg hoog op de maatschappelijke agenda (AVE)