Dat werd op de "dag van de lege portemonnees" van de Gentse Feesten bekendgemaakt.

Het Stadsmuseum Gent (STAM) ging sinds 12 juli op zoek naar "'t wijste Gents woord" omdat dialectvereniging de "Gentsche Sosseteit" er deze zomer te gast is met haar tentoonstelling "30 jaar Gentsche Sosseteit. W'hemmer 't handsjevan".

Tuupetegoare (samen)

De verkiezing startte met een nominatieronde waarbij het publiek 1.320 suggesties deed, ontdaan van dubbels herleid tot 464 woorden.

Een jury, onder leiding van professor Jacques Van Keymeulen (UGent), koos daaruit een shortlist van tien genomineerde woorden: fievelamour (oplawaai, kaakslag, oorveeg), kameroadschaovelink (vriend, maat, kameraad), kroakamandels (in raapolie gebakken Engelse erwten met zout bestrooid), lutsepoepe (drilpudding, bewegend of lillend achterwerk), sakrijkruit (witloof), tangerachteg (verlangend, azend op), tsjoep (punt, top, muts, liefje, kwast), tuupetegoare (samen), uitvijzer (man op vrijersvoeten, onverbeterlijke vrouwenversierder), en tjsiepmuile (iemand die makkelijk huilt of een kleinzerig persoon is).

Lutsepoepe (bewegend achterwerk)

Tot zondag stemde het publiek 6.368 keer en "tsiepmuile" werd met 1.740 stemmen winnaar. "Lutsepoepe" eindigde op de tweede plaats en "tuupetegoare" pakte brons.

De verkiezing van "'t wijste Gents woord" was een initiatief van het STAM, De Gentsche Sosseteit en Radio 2, in samenwerking met Trefpunt, Het Huis van Alijn en de krant De Gentenaar. (Belga/TE)

Dat werd op de "dag van de lege portemonnees" van de Gentse Feesten bekendgemaakt. Het Stadsmuseum Gent (STAM) ging sinds 12 juli op zoek naar "'t wijste Gents woord" omdat dialectvereniging de "Gentsche Sosseteit" er deze zomer te gast is met haar tentoonstelling "30 jaar Gentsche Sosseteit. W'hemmer 't handsjevan". Tuupetegoare (samen) De verkiezing startte met een nominatieronde waarbij het publiek 1.320 suggesties deed, ontdaan van dubbels herleid tot 464 woorden. Een jury, onder leiding van professor Jacques Van Keymeulen (UGent), koos daaruit een shortlist van tien genomineerde woorden: fievelamour (oplawaai, kaakslag, oorveeg), kameroadschaovelink (vriend, maat, kameraad), kroakamandels (in raapolie gebakken Engelse erwten met zout bestrooid), lutsepoepe (drilpudding, bewegend of lillend achterwerk), sakrijkruit (witloof), tangerachteg (verlangend, azend op), tsjoep (punt, top, muts, liefje, kwast), tuupetegoare (samen), uitvijzer (man op vrijersvoeten, onverbeterlijke vrouwenversierder), en tjsiepmuile (iemand die makkelijk huilt of een kleinzerig persoon is). Lutsepoepe (bewegend achterwerk) Tot zondag stemde het publiek 6.368 keer en "tsiepmuile" werd met 1.740 stemmen winnaar. "Lutsepoepe" eindigde op de tweede plaats en "tuupetegoare" pakte brons. De verkiezing van "'t wijste Gents woord" was een initiatief van het STAM, De Gentsche Sosseteit en Radio 2, in samenwerking met Trefpunt, Het Huis van Alijn en de krant De Gentenaar. (Belga/TE)