Op Wereld Ufo Dag op 2 juli wordt het bestaan van Ongeïdentificeerde Vliegende Objecten of ufo's gevierd. De Wereld Ufo Dag Organisatie wil op deze dag de bewustwording over het bestaan van ufo's verhogen. Volgens haar bestaan ufo's ongetwijfeld. De organisatie moedigt regeringen op deze dag ook aan om hun kennis over ufo-waarnemingen bekend te maken.

Er worden tijdens Wereld Ufo Dag talrijke ufo-activiteiten georganiseerd. Zo kijken mensen op op die samen naar de hemel om ufo's te spotten. Er wordt ook gekeken naar films over ufo's zoals E.T. en Men in Black. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die ufo-meldingen? Een overzicht.

1. Roswellincident
De bekendste ufo-melding gebeurde in juli 1947 in de Verenigde Staten in Roswell in de staat New Mexico. Op een boerderij dichtbij Roswell zou er een vliegende schotel, een ufo, neergestort zijn. Talrijke getuigen beweerden dat het om een buitenaards ruimtevaartuig met buitenaardse lijken ging. De gebeurtenis werd heel snel wereldnieuws.

Volgens de Amerikaanse luchtmacht ging het echter om een neergestorte weerballon. Later kwamen er evenwel nieuwe verklaringen van de luchtmacht. De nieuwe verklaringen en de gewijzigde uitleg van de overheid heeft de geruchten over een werkelijke neerstorting van een ufo alleen maar gevoed.2. De Belgische ufo-golf

Foto genomen op 15 juni 1990 © Wikipedia

Tussen eind 1989 en begin 1991 waren er in België een reeks waarnemingen van driehoekige ufo's. Deze waarnemingen staan bekend als de Belgische ufo-golf. Op een bepaald moment werden onbekende voorwerpen waargenomen door naar schatting 13.500 mensen op de grond.

Mensen namen ook foto's van de vermeende buitenaardse ruimtevaartuigen. De bekendste foto werd genomen in de Luikse gemeente Petit-Rechain. De wereldberoemde foto van een driehoekige ufo met verlichte hoeken bleek in 2011 een vervalsing te zijn. De fotograaf gaf toe aan de Franstalige televisiezender RTL-TVI dat het in werkelijkheid een maquette in piepschuim was.

3. De waarneming in Westall
Op 6 april 1966 zagen meer dan 200 studenten en leraars in twee Australische scholen in Melbourne een vliegende schotel. Volgens de getuigen daalde de ufo neer in een grasveld en steeg het daarna terug op over een buitenwijk. Er zijn evenwel geen foto's van de vliegende schotel. De getuigen komen nog wel steeds samen om de waarneming te herdenken. In 2010 zond de Australische televisie een documentaire uit over het ufo-mysterie.

4. De Kenneth Arnold case

De Amerikaanse privépiloot Kenneth Arnold beweerde op 24 juni 1947 dat hij negen ufo's zag voorbijvliegen aan een supersonische snelheid van bijna 2000 kilometer per uur. De ufo's vlogen volgens Arnold over de berg Mount Rainier in Washington. Arnolds getuigenis werd uitvoerig opgepikt in de Amerikaanse pers. Het was de eerste keer dat in de pers de term 'vliegende schotel' werd gebruikt.
5. Ufo's in Bracknell

Ufo's in Bracknell

Begin juni 2013 werden er twee lichtgevende vliegende schotels gefotografeerd in de Britse stad Bracknell. De ufo's zouden boven een bar in de lucht gevlogen hebben. De getuige Steve Lambert verklaarde aan The Telegraph dat hij de ufo slechts vijf seconden zag en dat hij snel een foto kon nemen met zijn mobiele telefoon.

6. Jimmy Carterincident
De Amerikaanse voormalige president Jimmy Carter gaf in 1973 toe dat hij een mysterieus vliegend object had gezien in 1969 in de staat Georgia. Volgens Carter gaf het object licht en veranderde het van kleur. Hij dacht niet dat het een ruimteschip met aliens was.

7. Levelland incident
In het stadje Levelland in de Amerikaanse staat Texas werd er door vijftien verschillende getuigen een lichtgevend eivormig vliegend voorwerp in de lucht opgemerkt. Er waren vanaf elf uur 's avonds op 2 november 1957 tot kwart voor 2 's nachts waarnemingen van de ufo. Volgens de Amerikaanse luchtmacht en ufo-sceptici was het een bol bliksem of een zwaar onweer.

8. De lichten boven Phoenix

Boven Phoenix werden op 13 maart 1997 een aantal ufo's waargenomen in het Amerikaanse luchtruim. Tussen half 8 en half 11 's avonds merkten honderden burgers in de staat Arizona en in het Mexicaanse Sonora verschillende lichtverschijnselen. Ze zagen een driehoekige formatie van lichten voorbijvliegen en daarna een reeks stilstaande lichten boven de stad Phoenix.

9. Ufo's in São Paulo
In de Braziliaanse staat São Paulo werden er in 1986 een twintigtal ufo's opgemerkt. De ufo's verdwenen plotseling toen militaire vliegtuigen gestuurd werden om ze te onderscheppen.

10. Teheran incident
Juist na middernacht op 19 september 1976 zou er een ufo over de Iraanse hoofdstad Teheran gevlogen zijn. Iraanse generaals geloofden dat het een buitenaards object was. Volgens sceptici zagen getuigen geen ufo maar een astronomisch lichaam, waarschijnlijk Jupiter. (WK)