Iedereen die wel eens een vliegtuig neemt weet het: de maaltijden die de stewards met brede glimlach serveren lijken nergens naar. Onderzoekers van Unilever en de Universiteit van Manchester vonden het vreemd dat haast iedereen deze mening deelt, hoewel vliegtuigmaatschappijen hun uiterste best doen om smakelijke schotels te bereiden. Ze onderzochten of het misschien iets te maken had met het geluid tijdens de vlucht.

Het onderzoeksteam liet 48 proefpersonen zoete en zoute hapjes zoals koekjes en chips proeven terwijl ze door een koptelefoon ofwel stilte, ofwel geluiden hoorden. De proefpersonen moesten de smaken beoordelen en zeggen of ze het eten al dan niet lekker vonden.

In lawaaierige omstandigheden werden de hapjes als minder zoet of zout beschreven dan wanneer de proefpersonen ze in stilte aten. Wel werden ze meer knapperig bevonden.

Onderzoeker Andy Woods verklaart dit doordat geluiden de proefpersonen afleiden van de smaak, die vervolgens als minder sterk wordt waargenomen.

Opmerkelijk was dat de proefpersonen meer tevreden waren over het eten als ze het geluid dat ze hoorden prettig vonden. Het team wil dit nog verder onderzoeken.

Iedereen die wel eens een vliegtuig neemt weet het: de maaltijden die de stewards met brede glimlach serveren lijken nergens naar. Onderzoekers van Unilever en de Universiteit van Manchester vonden het vreemd dat haast iedereen deze mening deelt, hoewel vliegtuigmaatschappijen hun uiterste best doen om smakelijke schotels te bereiden. Ze onderzochten of het misschien iets te maken had met het geluid tijdens de vlucht. Het onderzoeksteam liet 48 proefpersonen zoete en zoute hapjes zoals koekjes en chips proeven terwijl ze door een koptelefoon ofwel stilte, ofwel geluiden hoorden. De proefpersonen moesten de smaken beoordelen en zeggen of ze het eten al dan niet lekker vonden. In lawaaierige omstandigheden werden de hapjes als minder zoet of zout beschreven dan wanneer de proefpersonen ze in stilte aten. Wel werden ze meer knapperig bevonden. Onderzoeker Andy Woods verklaart dit doordat geluiden de proefpersonen afleiden van de smaak, die vervolgens als minder sterk wordt waargenomen. Opmerkelijk was dat de proefpersonen meer tevreden waren over het eten als ze het geluid dat ze hoorden prettig vonden. Het team wil dit nog verder onderzoeken.