Waarom China Europese steden nabouwt

© Reuters

In China worden behalve iPhones en handtassen ook hele westerse steden gekopieerd. De “copycat towns” zijn echter geen groot succes.

Rond Shanghai zijn negen satellietsteden gebouwd die de bewoners moeten weglokken van de overbevolkte miljoenenstad, schrijft de website van de BBC.

Elk satellietstadje heeft een thema, en in de meeste gevallen is dat een Europees land. Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Scandinavische landen zijn de gelukkige winnaars. Chinezen die niet naar het andere deel van de wereld kunnen of willen reizen om windmolens en rode telefoonhokjes te zien, hebben nu dus een alternatief.

Het zogeheten “One City, Nine Towns”-project is echter geen groot succes. De Europese stijl moest de steden aantrekkelijk maken voor nieuwe inwoners, maar de themastadjes zijn spooksteden geworden. Ze zijn nu alleen nog maar populair voor huwelijksfoto’s en een occasionele toerist.

Als openluchtmuseum zijn de namaakstadjes ook niet erg geschikt, want veel details kloppen niet. Volgens Britse architect Tony MacKay zijn verschillende stijlen samengegooid, zijn gebouwen te hoog voor de historische periode waaruit ze stammen en zijn compleet verkeerde materialen gebruikt. Al bij al lijken de gebouwen volgens hem nog het meeste op een filmset.

Ondanks het gebrek aan succes van “One City, Nine Towns”, is de Europese stijl in de rest van China wel populair. Volgens Bianca Bosker, auteur van “Original Copies: Architectural Mimicry in Contemporary China” heeft bijna elke grote Chinese stad een residentiële wijk waar mensen in replicahuizen wonen. Volgens haar is dit deels omdat de houding in China tegenover kopieergedrag compleet tegengesteld is aan die van westerlingen. “Wat wij zien als taboe, zien zij als een manier om een kunst onder de knie te krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content