"Sommige deodoranten helpen niet, integendeel ze doen je juist slechter ruiken", zegt doctoraatstudent aan de UGent, Chris Callewaert. Hij onderzoekt welke bacteriën onze lichaamsgeur beïnvloeden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Callewaert heeft met zijn onderzoek al internationale faam verworven. In de Verenigde Staten gaat hij door het leven als 'Dr. Armpit', de expert wat betreft okselgeuren. Op zijn eigen website bundelt hij zijn onderzoeksresultaten, waaronder een erg opmerkelijke: "Anti-transpiranten kunnen je net meer laten stinken", klinkt het.

Oksel is 'regenwoud' vol bacteriën

Miljarden bacteriën zwerven rond in de 'regenwouden' die onze oksels zijn. Al onderscheidt Callewaert twee soorten bacteriën onder de oksels: 'Goede' en 'slechte'. Deze laatste, de corynebacteriën zorgen voor een onaangename geur. De meeste deodoranten maskeren vooral de geur, maar soms verhogen anti-transpiranten net de concentratie van de (stinkende) corynebacteriën, concludeert hij. Al benadrukt hij wel dat verder onderzoek nog nodig is.

"Ik wil niet ten strijde trekken tegen de deo-industrie", vertelt 'Dr. Armpit' in de Amerikaanse krant The Washington Post. "Wel wil ik ertoe aanzetten na te denken, niet iedereen heeft deo nodig. Zelf gebruik ik sinds mijn puberteit geen deo, en tot nu toe heeft niemand me gezegd dat ik stink." (AVE)

"Sommige deodoranten helpen niet, integendeel ze doen je juist slechter ruiken", zegt doctoraatstudent aan de UGent, Chris Callewaert. Hij onderzoekt welke bacteriën onze lichaamsgeur beïnvloeden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Callewaert heeft met zijn onderzoek al internationale faam verworven. In de Verenigde Staten gaat hij door het leven als 'Dr. Armpit', de expert wat betreft okselgeuren. Op zijn eigen website bundelt hij zijn onderzoeksresultaten, waaronder een erg opmerkelijke: "Anti-transpiranten kunnen je net meer laten stinken", klinkt het. Miljarden bacteriën zwerven rond in de 'regenwouden' die onze oksels zijn. Al onderscheidt Callewaert twee soorten bacteriën onder de oksels: 'Goede' en 'slechte'. Deze laatste, de corynebacteriën zorgen voor een onaangename geur. De meeste deodoranten maskeren vooral de geur, maar soms verhogen anti-transpiranten net de concentratie van de (stinkende) corynebacteriën, concludeert hij. Al benadrukt hij wel dat verder onderzoek nog nodig is. "Ik wil niet ten strijde trekken tegen de deo-industrie", vertelt 'Dr. Armpit' in de Amerikaanse krant The Washington Post. "Wel wil ik ertoe aanzetten na te denken, niet iedereen heeft deo nodig. Zelf gebruik ik sinds mijn puberteit geen deo, en tot nu toe heeft niemand me gezegd dat ik stink." (AVE)