"Sjoemelsoftware" is gekozen tot woord van het jaar in Nederland. Dit is bekendgemaakt tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal in Breda. "Sjoemelsoftware", software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden, kreeg zo'n 54 procent van de ongeveer duizend stemmen. Het woord werd gekozen door de leden en volgers van het Genootschap Onze Taal en de luisteraars van het radioprogramma De Taalstaat.

Het woord "vluchtelingencrisis" werd tweede, gevolgd door "beefgebied", dat verwijst naar het door aardschokken geteisterde gebied in Groningen. Tot de andere genomineerde behoorden "economisme" (de tendens om maatschappelijke problemen tot economische kwesties te herleiden), "Fyra-debacle", "veruberisering" (het aanbieden van diensten door niet-beroepsbeoefenaars) en "worstangst" (de angst voor de kankerverwekkende eigenschappen van bewerkt vlees).

Bij de verkiezing van het woord van het jaar gaat het Genootschap Onze Taal op zoek naar een uitdrukking die "het meest kenmerkend is voor het voorbije jaar". De nominaties hoefden niet per se woorden te zijn die pas in 2015 zijn ontstaan.

Vorig jaar kozen onze noorderburen nog het woord "rampvlucht" tot woord van het jaar. (Belga/AVE)

"Sjoemelsoftware" is gekozen tot woord van het jaar in Nederland. Dit is bekendgemaakt tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal in Breda. "Sjoemelsoftware", software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden, kreeg zo'n 54 procent van de ongeveer duizend stemmen. Het woord werd gekozen door de leden en volgers van het Genootschap Onze Taal en de luisteraars van het radioprogramma De Taalstaat.Het woord "vluchtelingencrisis" werd tweede, gevolgd door "beefgebied", dat verwijst naar het door aardschokken geteisterde gebied in Groningen. Tot de andere genomineerde behoorden "economisme" (de tendens om maatschappelijke problemen tot economische kwesties te herleiden), "Fyra-debacle", "veruberisering" (het aanbieden van diensten door niet-beroepsbeoefenaars) en "worstangst" (de angst voor de kankerverwekkende eigenschappen van bewerkt vlees).Bij de verkiezing van het woord van het jaar gaat het Genootschap Onze Taal op zoek naar een uitdrukking die "het meest kenmerkend is voor het voorbije jaar". De nominaties hoefden niet per se woorden te zijn die pas in 2015 zijn ontstaan.Vorig jaar kozen onze noorderburen nog het woord "rampvlucht" tot woord van het jaar. (Belga/AVE)