"Vandaag is de auto van mij, morgen krijgt mijn man hem terug", schreef de Saoedische vrouw Maha online. Haar man Mohammad al-Qahatani, de voorzitter van de Saoedische Associatie voor burger- en politieke rechten, schreef op zijn Twitter-pagina dat zijn vrouw hem 45 minuten door de straten van Riyad voerde.

Een video op het internet toonde een gesluierde vrouw die met de auto reed en zei dat ze naar de supermarkt en terug zou rijden. De tijdsaanduiding op haar gsm toonde dat ze vrijdag kort na middernacht in de auto zat.

Women2drive

De campagne Women2drive werd twee maanden geleden op de sociale netwerksites gelanceerd en ijvert voor de "publicatie van een koninklijk decreet dat vrouwen toelaat met de auto te rijden." Donderdag riep mensenrechtengroep Amnesty International de Saoedische autoriteiten op om "te stoppen met vrouwen als tweederangsburgers te behandelen. De wegen van het koninkrijk moeten ook voor de vrouwen geopend worden."

Er bestaat geen enkele wet die vrouwen het rijden verbiedt, maar de autoriteiten baseren zich op een juridisch-religieus bevelschrift (fatwa), waarvan de bron een strenge versie van de islam is. Saoedische vrouwen krijgen namelijk geen rijbewijzen toegekend. Vrouwen moeten een beroep doen op een chauffeur of, wanneer ze daar niet de middelen voor hebben, rekenen op de goede wil van mannelijke familieleden.

Protestactie lokt reactie uit

De protestactie van de Saoedische vrouwen verloopt niet zonder slag of stoot. In de Saoedische hoofdstad Riyad proberen tientallen langbaardige islamitische agenten vrouwen het autorijden te verhinderen. Ooggetuigen zagen de agenten vrijdag in de buurt van de Koning Abdulaziz-straat patrouilleren. Talrijke islamgeleerden spraken zich in de voorbije weken ook al uit tegen een opheffing van het verbod, dat tot de "traditie van het koninkrijk" behoort.

Een groep van Saoedische mannen verklaarde onlangs dat ze het rijverbod desnoods met geweld doorvoeren. Ze willen de weerspannige vrouwen met de zwarte riemen slaan waarmee Arabische mannen hun traditionele hoofdtooi vastmaken. In mei moest een alleenstaande, werkende moeder meerdere dagen in een vrouwengevangenis doorbrengen, nadat ze met een auto had gereden. (Belga)

"Vandaag is de auto van mij, morgen krijgt mijn man hem terug", schreef de Saoedische vrouw Maha online. Haar man Mohammad al-Qahatani, de voorzitter van de Saoedische Associatie voor burger- en politieke rechten, schreef op zijn Twitter-pagina dat zijn vrouw hem 45 minuten door de straten van Riyad voerde. Een video op het internet toonde een gesluierde vrouw die met de auto reed en zei dat ze naar de supermarkt en terug zou rijden. De tijdsaanduiding op haar gsm toonde dat ze vrijdag kort na middernacht in de auto zat. Women2drive De campagne Women2drive werd twee maanden geleden op de sociale netwerksites gelanceerd en ijvert voor de "publicatie van een koninklijk decreet dat vrouwen toelaat met de auto te rijden." Donderdag riep mensenrechtengroep Amnesty International de Saoedische autoriteiten op om "te stoppen met vrouwen als tweederangsburgers te behandelen. De wegen van het koninkrijk moeten ook voor de vrouwen geopend worden." Er bestaat geen enkele wet die vrouwen het rijden verbiedt, maar de autoriteiten baseren zich op een juridisch-religieus bevelschrift (fatwa), waarvan de bron een strenge versie van de islam is. Saoedische vrouwen krijgen namelijk geen rijbewijzen toegekend. Vrouwen moeten een beroep doen op een chauffeur of, wanneer ze daar niet de middelen voor hebben, rekenen op de goede wil van mannelijke familieleden.Protestactie lokt reactie uit De protestactie van de Saoedische vrouwen verloopt niet zonder slag of stoot. In de Saoedische hoofdstad Riyad proberen tientallen langbaardige islamitische agenten vrouwen het autorijden te verhinderen. Ooggetuigen zagen de agenten vrijdag in de buurt van de Koning Abdulaziz-straat patrouilleren. Talrijke islamgeleerden spraken zich in de voorbije weken ook al uit tegen een opheffing van het verbod, dat tot de "traditie van het koninkrijk" behoort. Een groep van Saoedische mannen verklaarde onlangs dat ze het rijverbod desnoods met geweld doorvoeren. Ze willen de weerspannige vrouwen met de zwarte riemen slaan waarmee Arabische mannen hun traditionele hoofdtooi vastmaken. In mei moest een alleenstaande, werkende moeder meerdere dagen in een vrouwengevangenis doorbrengen, nadat ze met een auto had gereden. (Belga)