Op het schilderij 'De Speer' van Brett Muray in de Goodman Gallery staat de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma afgebeeld met zijn genitaliën uit zijn broek. Twee mannen vonden het welletjes geweest en overgoten het schilderij met verf. Een van de mannen verklaarde aan de BBC dat hij het schilderij te respectloos vond voor president Zuma.

Satire

Het schilderij is opgemaakt in de stijl van de vroegere Sovjet-Unie. Volgens de Goodman Gallery is het een satirische blik op de ontgoocheling van de Zuid-Afrikanen in de democratie. Murray zegt dat hij nooit iemand heeft willen beledigen.

Aanhangers van Muray zien in het werk ook een kritiek op de levenswijze van de president. Zuma was al betrokken in verschillende seksschandalen en is polygaam. In Zuid-Afrika is het huwelijk met verschillende vrouwen legaal.

Controverse Het schilderij beroerde heel Zuid-Afrika. President Zuma was allesbehalve geflatteerd door het expliciete werk. "Het is een respectloze afbeelding van mijn persoonlijkheid", verklaarde hij aan het Zuid-Afrikaanse Sunday Independent.

Honderden aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) zijn ondertussen op straat gekomen in Johannesburg. Het ANC had eerder al via het Hooggerechtshof gevraagd om de galerie te verplichten het schilderij weg te halen. De uitspraak was voorzien voor aanstaande donderdag. De twee mannen konden blijkbaar niet wachten tot donderdag en hebben er dan maar zelf korte metten mee gemaakt. (GM)

Op het schilderij 'De Speer' van Brett Muray in de Goodman Gallery staat de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma afgebeeld met zijn genitaliën uit zijn broek. Twee mannen vonden het welletjes geweest en overgoten het schilderij met verf. Een van de mannen verklaarde aan de BBC dat hij het schilderij te respectloos vond voor president Zuma. Satire Het schilderij is opgemaakt in de stijl van de vroegere Sovjet-Unie. Volgens de Goodman Gallery is het een satirische blik op de ontgoocheling van de Zuid-Afrikanen in de democratie. Murray zegt dat hij nooit iemand heeft willen beledigen. Aanhangers van Muray zien in het werk ook een kritiek op de levenswijze van de president. Zuma was al betrokken in verschillende seksschandalen en is polygaam. In Zuid-Afrika is het huwelijk met verschillende vrouwen legaal. Controverse Het schilderij beroerde heel Zuid-Afrika. President Zuma was allesbehalve geflatteerd door het expliciete werk. "Het is een respectloze afbeelding van mijn persoonlijkheid", verklaarde hij aan het Zuid-Afrikaanse Sunday Independent. Honderden aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) zijn ondertussen op straat gekomen in Johannesburg. Het ANC had eerder al via het Hooggerechtshof gevraagd om de galerie te verplichten het schilderij weg te halen. De uitspraak was voorzien voor aanstaande donderdag. De twee mannen konden blijkbaar niet wachten tot donderdag en hebben er dan maar zelf korte metten mee gemaakt. (GM)