Noord-Koreaanse cheerleaders voor verzoening met Zuiden

Noord-Koreaanse cheerleaders juichen een basketbalteam toe tijdens de Aziatische Spelen in Pusan, 2002. © Reuters

Noord-Korea heeft gezegd cheerleaders naar de Aziatische Spelen in Zuid-Korea te zullen sturen. De bedoeling is de relaties tussen de rivalen te verbeteren.

Voor de eerste keer in bijna een decennium heeft Noord-Korea besloten cheerleaders naar de Aziatische Spelen te sturen. De Spelen vinden van 19 september tot 4 oktober plaats in het Zuid-Koreaanse Incheon. Een Noord-Koreaans staatsbericht kondigde de komst van de cheerleaders aan om een mogelijke verzoening tussen beide staten te bereiken.

Boycot Spelen

‘Onze oprechte beslissing zal deze keer de bevroren relaties tussen het Noorden en het Zuiden doen smelten met de hitte van nationale verzoening. Dat door de wil van het gehele Koreaanse volk om beide staten te verenigen, aan te tonen’, zo citeert de BBC het bericht van de Democratische Volksrepubliek Korea. Volgens Zuid-Korea komt het staatsbericht zo van het hoogste regeringsniveau.

In 1986 boycotte Noord-Korea de Aziatische Spelen en in 1988 de Olympische Spelen in Seoul. Het land was echter wel vertegenwoordigd – inclusief cheerleaders – op de Aziatische Spelen in Busan in 2002, de Universiteitsspelen in Daegu in 2003 en het Aziatische Atletiekkampioenschap in Incheon in 2005. Sinds de Koreaanse Oorlog heeft het Noorden slechts drie keer cheerleaders naar Zuid-Korea gestuurd.

Leger van schoonheden

Het team van jonge vrouwen werd door Zuid-Korea omgedoopt tot het ‘leger van schoonheden’. Tijdens het meest recente event in 2005 bestond de groep uit 101 cheerleaders. Een van hen, Ri Sol Ju, zou later gehuwd zijn met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zo meldt het persagentschap Reuters.

De cheerleaders gaan nu gepaard met enkele eisen van Pyongyang. Zo moeten Seoul en Washington hun militaire oefeningen stopzetten, die door Noord-Korea als invasieplannen gezien worden. De oefeningen zijn volgens Zuid-Korea en de Verenigde Staten dan weer van puur defensieve aard.

Noord-Korea maakte eerder al aanstalten tot verzoening, maar Zuid-Korea weigerde de eisen omdat Pyongyang eerst haar nucleaire wapens zou moeten opgeven. Ook nu staat Seoul erop dat de rivaliserende staat geen ‘onredelijke eisen’ stelt, zo schrijft Associated Press.

Nucleaire proeven

Tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Zuid-Korea voerde Pyongyang een reeks raketproeven uit. Recent kondigde de staat ook een vierde nucleaire test aan. Het bezoek van Xi Jinping aan Seoul werd gezien als een sneer naar Pyongyang, omdat het de eerste keer was dat een Chinese leider het Zuiden voor het Noorden bezocht.

De twee Korea’s blijven tot op heden verdeeld, omdat de Koreaanse Oorlog in 1953 eindigde met een staakt-het-vuren, niet met een vredesverdrag. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content