De inwoners van Rotterdam en Den Haag krijgen de geurkaarten zodat ze kunnen herkennen hoe cannabis ruikt en eventuele illegale hennepplantages kunnen melden. Wie over de vakjes wrijft en daarna aan zijn vingers ruikt, zal de geur van wiet herkennen. De kaart bevat ook een nummer waar hennepplantages kunnen worden gemeld.

De Rotterdamse schepen Hamit Karakus geeft toe dat in de steden veel mensen wellicht wel weten hoe wiet ruikt. "Maar daar is de kaart niet alleen voor bedoeld. De kaart is er ook om mensen erop te attenderen dat ze ons kunnen helpen", aldus Karakus.

Levensgevaarlijk

Nederland telt naar schatting veertigduizend henneptelers, waarmee het lijstaanvoerder binnen Europa is. Jaarlijks worden er rond de vijfduizend kwekerijen ontmanteld. De meeste kwekerijen worden opgerold na een melding van een particulier.

Volgens de Nederlandse autoriteiten is het kweken van hennep levensgevaarlijk. Het zorgt regelmatig voor woningbranden en soms ook voor wateroverlast, los van wat het kweken van hennep nog meer met zich meebrengt.

De inwoners van Rotterdam en Den Haag krijgen de geurkaarten zodat ze kunnen herkennen hoe cannabis ruikt en eventuele illegale hennepplantages kunnen melden. Wie over de vakjes wrijft en daarna aan zijn vingers ruikt, zal de geur van wiet herkennen. De kaart bevat ook een nummer waar hennepplantages kunnen worden gemeld. De Rotterdamse schepen Hamit Karakus geeft toe dat in de steden veel mensen wellicht wel weten hoe wiet ruikt. "Maar daar is de kaart niet alleen voor bedoeld. De kaart is er ook om mensen erop te attenderen dat ze ons kunnen helpen", aldus Karakus. Levensgevaarlijk Nederland telt naar schatting veertigduizend henneptelers, waarmee het lijstaanvoerder binnen Europa is. Jaarlijks worden er rond de vijfduizend kwekerijen ontmanteld. De meeste kwekerijen worden opgerold na een melding van een particulier. Volgens de Nederlandse autoriteiten is het kweken van hennep levensgevaarlijk. Het zorgt regelmatig voor woningbranden en soms ook voor wateroverlast, los van wat het kweken van hennep nog meer met zich meebrengt.