De Nederlandse onderzoeksjournalist Leon Giesen is op zoek naar een mogelijke goudschat van de nazi's. De befaamde Hitlerschat in het Beierse Mittenwald is voorlopig nog niet blootgelegd, al tonen proefboringen wel aan dat er 'iets' in de grond zit.

Het verhaal van een mogelijke schat van Hitler doet al lange tijd de ronde. Net voor de ondergang van het Derde Rijk zou de Führer zijn persoonlijke diamanten samen met goudstaven hebben begraven op een geheime locatie in het Duitse Beieren. Dit om te voorkomen dat zijn kostbare bezittingen in de handen van de geallieerden zouden vallen.

De Nederlandse schrijver Karl Hammer deed zeven jaar lang onderzoek naar de schat. Volgens hem was een stuk papier met muzieknoten de sleutel tot een mogelijke vondst. In de muziekbalk zou een code verwekt zijn.

Online geldcampagne

De Nederlandse journalist Leon Giesen kraakte naar eigen zeggen de code en weet waar de schat verborgen ligt. In het Nederlandse televisieprogramma De Wereld draait Door liet hij verstaan dat verschillende proefboringen op de plek voorlopig nog geen schat hebben blootgelegd. Maar toch zit er in het Duitse Mittenwald, op de plek waar de vermeende schat zou moeten liggen, iets in de grond wat er niet hoort. Om zeker te weten wat er wel ligt, moet het wegdek opengebroken worden en moet op tweeënhalve meter verder worden gegraven, verklaarde hij.

Om zijn zoektocht te kunnen verderzetten heeft de Nederlander ongeveer 35.000 euro nodig. Hij wil dit bedrag inzamelen via een onlinecampagne. Wie een bijdrage van 50 euro levert, krijgt een zogenaamde schatkaart. Houders van een schatkaart worden op de hoogte gebracht van de vooruitgang en krijgen na afloop het hele verhaal met film en livemuziek te horen. Giesen is als documentairemaker immers van plan een voorstelling te maken rond zijn zoektocht naar het nazigoud.

Bloedgeld

Als Giezen iets kostbaars vindt, wil hij het in ieder geval niet bijhouden. "De schat is niet voor mij, het verhaal is van mij. Ik hoef geen bloedgeld van Hitler."

De Nederlandse onderzoeksjournalist Leon Giesen is op zoek naar een mogelijke goudschat van de nazi's. De befaamde Hitlerschat in het Beierse Mittenwald is voorlopig nog niet blootgelegd, al tonen proefboringen wel aan dat er 'iets' in de grond zit. Het verhaal van een mogelijke schat van Hitler doet al lange tijd de ronde. Net voor de ondergang van het Derde Rijk zou de Führer zijn persoonlijke diamanten samen met goudstaven hebben begraven op een geheime locatie in het Duitse Beieren. Dit om te voorkomen dat zijn kostbare bezittingen in de handen van de geallieerden zouden vallen. De Nederlandse schrijver Karl Hammer deed zeven jaar lang onderzoek naar de schat. Volgens hem was een stuk papier met muzieknoten de sleutel tot een mogelijke vondst. In de muziekbalk zou een code verwekt zijn. De Nederlandse journalist Leon Giesen kraakte naar eigen zeggen de code en weet waar de schat verborgen ligt. In het Nederlandse televisieprogramma De Wereld draait Door liet hij verstaan dat verschillende proefboringen op de plek voorlopig nog geen schat hebben blootgelegd. Maar toch zit er in het Duitse Mittenwald, op de plek waar de vermeende schat zou moeten liggen, iets in de grond wat er niet hoort. Om zeker te weten wat er wel ligt, moet het wegdek opengebroken worden en moet op tweeënhalve meter verder worden gegraven, verklaarde hij. Om zijn zoektocht te kunnen verderzetten heeft de Nederlander ongeveer 35.000 euro nodig. Hij wil dit bedrag inzamelen via een onlinecampagne. Wie een bijdrage van 50 euro levert, krijgt een zogenaamde schatkaart. Houders van een schatkaart worden op de hoogte gebracht van de vooruitgang en krijgen na afloop het hele verhaal met film en livemuziek te horen. Giesen is als documentairemaker immers van plan een voorstelling te maken rond zijn zoektocht naar het nazigoud.Als Giezen iets kostbaars vindt, wil hij het in ieder geval niet bijhouden. "De schat is niet voor mij, het verhaal is van mij. Ik hoef geen bloedgeld van Hitler."