Naar schatting 150.000 pinguïns overleden op Antarctica door ijsberg

Pinguïns. © BELGAIMAGE

Naar schatting 150.000 Adéliepinguïns die op Antarctica leefden, zijn de afgelopen jaren overleden nadat een gigantische ijsberg aanspoelde bij hun kolonie. Daardoor moeten de dieren een afstand van 60 kilometer overbruggen om aan eten te geraken.

De pinguïns van Cape Denisen in Commonwealth Bay leefden in de buurt van het water. In 2010 raakte echter een ijsberg van 2.900 vierkante kilometer vast in de baai, waardoor de kolonie ingesloten geraakte. Nu moeten de pinguïns 60 kilometer afleggen om vis te vinden aan de kust.

De afgelopen jaren zijn zo al tienduizenden pinguïns overleden. Sinds 2011 is de kolonie gekrompen van 160.000 naar 10.000 pinguïns, zo blijkt uit onderzoek door het Climate Change Research Centre van de University of New South Wales in Australië. Volgens wetenschappers zullen de pinguïns, die al meer dan 100 jaar in Cape Denison leven, binnen 20 jaar uitgestorven zijn als de ijsberg niet verdwijnt.

Al in 2014 bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat pinguïns lijden onder de klimaatopwarming, aldus The Guardian. Door de toename van regenbuien en hittegolven sterven bijvoorbeeld ook veel pinguïnkuikens in Punto Tombo in Argentinië, waar de grootste kolonie van Magelhaenpinguïns leeft. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content