De Vlaamse regering moet het Zoniënwoud bij de UNESCO voordragen als werelderfgoed. Dat staat in een voorstel van resolutie dat Mark Demesmaeker (N-VA) heeft ingediend samen met de meerderheidspartijen CD&V en sp.a en oppositiepartij Groen!. Het Vlaams parlement stemt woensdag over het voorstel. Een gelijkaardig voorstel rond het Zoniënwoud is vorig jaar al goedgekeurd in het Brussels parlement.

Het Zoniënwoud ligt ten zuidoosten van Brussel, is zo'n 4.000 hectare groot en wordt samen beheerd door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het woud verdient volgens Demesmaeker een plaats op de UNESCO-werelderfgoedlijst. "Het Zoniënwoud verdient die plaats wegens zijn unieke mix van cultuurhistorisch belang, een bijzonder ecologische waarde en een hoge vrijetijdswaarde voor het grote publiek", zegt Demesmaeker.

Volgens de N-VA'er zou een erkenning als werelderfgoed een aantal voordelen hebben. "Een plaats op de UNESCO-lijst verhoogt de aantrekkingskracht en de populariteit bij het publiek", luidt het. Demesmaeker denkt ook dat de erkenning ervoor kan zorgen dat er gemakkelijker middelen zullen gevonden worden voor het behoud van het woud. (Belga)

De Vlaamse regering moet het Zoniënwoud bij de UNESCO voordragen als werelderfgoed. Dat staat in een voorstel van resolutie dat Mark Demesmaeker (N-VA) heeft ingediend samen met de meerderheidspartijen CD&V en sp.a en oppositiepartij Groen!. Het Vlaams parlement stemt woensdag over het voorstel. Een gelijkaardig voorstel rond het Zoniënwoud is vorig jaar al goedgekeurd in het Brussels parlement. Het Zoniënwoud ligt ten zuidoosten van Brussel, is zo'n 4.000 hectare groot en wordt samen beheerd door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het woud verdient volgens Demesmaeker een plaats op de UNESCO-werelderfgoedlijst. "Het Zoniënwoud verdient die plaats wegens zijn unieke mix van cultuurhistorisch belang, een bijzonder ecologische waarde en een hoge vrijetijdswaarde voor het grote publiek", zegt Demesmaeker. Volgens de N-VA'er zou een erkenning als werelderfgoed een aantal voordelen hebben. "Een plaats op de UNESCO-lijst verhoogt de aantrekkingskracht en de populariteit bij het publiek", luidt het. Demesmaeker denkt ook dat de erkenning ervoor kan zorgen dat er gemakkelijker middelen zullen gevonden worden voor het behoud van het woud. (Belga)