Eerder deze week besliste de Britse tabloid The Sun om de 'Page 3 Girl' af te voeren. Al jarenlang was het de traditie om op de derde pagina van de krant te reserveren voor een schaars geklede dame.

Naar aanleiding van die beslissing organiseerde Channel 4 een debat tussen model Chloe Goodman, de invloedrijke feministe Germaine Greer en het Britse parlementslid Harriet Harman.

'De vrouwen die op pagina 3 staan worden niet uitgebuit', verzekerde Goodman haar gesprekspartners, om meteen erna hard uit te halen naar Harman, die de beslissing van de The Sun daags voordien had toegejuicht.

'Eigen keuze'

© Channel 4

'De laatste jaren hebben vrouwen steeds meer kansen gekregen op het vlak van werk en carrièremogelijkheden. Zij die een Page 3 Girl worden, kiezen daar heel bewust voor. Het is iets wat ze zelf willen doen.''Waarom zouden feministes aan andere vrouwen moeten zeggen hoe ze hun leven moeten leiden, en welke jobs ze al dan niet mogen uitoefenen?', vroeg Goodman zich af. 'Vrouwen hebben samen gestreden voor meer gelijke rechten, voor stemrecht, waarom zouden we nu ineens ruzie moeten maken over welk werk ze mogen aannemen?'

Naakte standbeelden

Hoewel Goodman misschien niet helemaal begrepen heeft dat het feminisme van vandaag niet meer is wat het ooit was, maakte ze het Harman wel knap lastig. 'Wat zegt het over de rol van de vrouw in de maatschappij als kranten jarenlang enkel foto's afdrukken van vrouwen met blote borsten', vroeg Harman zich af.

'Wat zegt het over een samenleving van 1.000 jaar geleden als we enkel naakte standbeelden terugvinden', vuurde Goodman terug.

Goede voorbeelden

© Reuters

Germaine Greer ten slotte gaf aan dat Page 3 Girls volgens haar niet de kern van het probleem zijn. 'Ik vind ze ouderwets, onschuldig en braaf', zei Greer, een van de pioniers van het feminisme. 'Page 3 Girls op zich zijn zo erg niet, wel dat het bijna de enige manier is waarop je vrouwen in de krant ziet. In het gewone nieuws, in de voorbeeldfuncties, daar zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Dat is het probleem.'

Bekijk hier de video:

'Overwinning van preutsheid'

Eerder op de dag had de Britse krant The Indepentent al een aantal quotes verzameld van andere Page 3-modellen die niet te spreken waren over de beslissing. 'Dit is een overwinning van de preutsheid', vindt Lara Lacole.

Page 3 op het internet

The Sun zelf zwaaide vandaag de Page 3 Girl officieel uit. Onderaan de pagina laat de krant weten dat de Page 3 Girl voortaan enkel nog online te vinden is.

Eerder deze week besliste de Britse tabloid The Sun om de 'Page 3 Girl' af te voeren. Al jarenlang was het de traditie om op de derde pagina van de krant te reserveren voor een schaars geklede dame.Naar aanleiding van die beslissing organiseerde Channel 4 een debat tussen model Chloe Goodman, de invloedrijke feministe Germaine Greer en het Britse parlementslid Harriet Harman. 'De vrouwen die op pagina 3 staan worden niet uitgebuit', verzekerde Goodman haar gesprekspartners, om meteen erna hard uit te halen naar Harman, die de beslissing van de The Sun daags voordien had toegejuicht.Hoewel Goodman misschien niet helemaal begrepen heeft dat het feminisme van vandaag niet meer is wat het ooit was, maakte ze het Harman wel knap lastig. 'Wat zegt het over de rol van de vrouw in de maatschappij als kranten jarenlang enkel foto's afdrukken van vrouwen met blote borsten', vroeg Harman zich af. 'Wat zegt het over een samenleving van 1.000 jaar geleden als we enkel naakte standbeelden terugvinden', vuurde Goodman terug.Bekijk hier de video:Eerder op de dag had de Britse krant The Indepentent al een aantal quotes verzameld van andere Page 3-modellen die niet te spreken waren over de beslissing. 'Dit is een overwinning van de preutsheid', vindt Lara Lacole.The Sun zelf zwaaide vandaag de Page 3 Girl officieel uit. Onderaan de pagina laat de krant weten dat de Page 3 Girl voortaan enkel nog online te vinden is.