'We zijn erg gelukkig', zegt Carlos Quevedo, de architect die verantwoordelijk is voor het project. 'Voor ons is het een gigantische erkenning voor een werk dat vijf jaar duurde.'

El Castillo de Matrera, in Cádiz, in het zuiden van Spanje werd in de negende eeuw gebouwd en is sinds 1949 een Nationaal Monument.

Voor de restauratie van de toren van het kasteel werd gekozen voor hedendaagse materialen zoals beton om de oude stenen te beschermen en de toren haar originele vorm en dimensie terug te geven. Deze techniek kon echter maar op weinig bijval rekenen van de lokale bevolking. Op de sociale media werd gretig gespot met het komische resultaat van de restauratie.

Publieksprijs

Ook de Spaanse erfgoedorganisatie, Hispania Nostra, reageerde woedend: 'Commentaar is overbodig als je de foto's bekijkt, het is echt lamentabel en zowel de lokale bevolking als de toeristen zijn geschokt. Mensen schrijven ons om te vragen hoe dergelijke "erfgoedbloedbaden" kunnen gebeuren.'

Volgens Carlos Quevedo was het echter niet de bedoeling om het gebouw te restaureren, maar om wat er nog van overbleef zoveel mogelijk te beschermen tegen verder verval. Hij krijgt daar nu erkenning voor met een Architizer A+ award. Het gaat om de publieksprijs in de categorie 'Architectuur en Conservatie'. (TE)

'We zijn erg gelukkig', zegt Carlos Quevedo, de architect die verantwoordelijk is voor het project. 'Voor ons is het een gigantische erkenning voor een werk dat vijf jaar duurde.'El Castillo de Matrera, in Cádiz, in het zuiden van Spanje werd in de negende eeuw gebouwd en is sinds 1949 een Nationaal Monument.Voor de restauratie van de toren van het kasteel werd gekozen voor hedendaagse materialen zoals beton om de oude stenen te beschermen en de toren haar originele vorm en dimensie terug te geven. Deze techniek kon echter maar op weinig bijval rekenen van de lokale bevolking. Op de sociale media werd gretig gespot met het komische resultaat van de restauratie. Ook de Spaanse erfgoedorganisatie, Hispania Nostra, reageerde woedend: 'Commentaar is overbodig als je de foto's bekijkt, het is echt lamentabel en zowel de lokale bevolking als de toeristen zijn geschokt. Mensen schrijven ons om te vragen hoe dergelijke "erfgoedbloedbaden" kunnen gebeuren.'Volgens Carlos Quevedo was het echter niet de bedoeling om het gebouw te restaureren, maar om wat er nog van overbleef zoveel mogelijk te beschermen tegen verder verval. Hij krijgt daar nu erkenning voor met een Architizer A+ award. Het gaat om de publieksprijs in de categorie 'Architectuur en Conservatie'. (TE)