Zo'n 15.000 Christenen en toeristen woonden de ceremonie bij van het 400 ton zware beeld, dat het grootste Christusbeeld ter wereld zou zijn.

De witte Christus is 33 meter hoog - 1 meter voor elk jaar dat hij geleefd heeft - en draagt een 3 meter hoge gouden kroon. Hij is 24 meter breed en is te zien van op de autosnelweg die Warschau met Berlijn verbindt.

De lokale katholieke priester Sylwester Zawadzki kwam vijf jaar geleden op het idee om het grootste beeld van Christus in de wereld te bouwen. Hij kocht een stuk grond van 1,6 hectare voor het project en ging op zoek naar sponsors om zijn ambitie te vervullen. "Mijn eerste roeping was om priester te worden, mijn tweede om het standbeeld te bouwen", aldus de priester.

Teken van God

Maar de Jezusfiguur zorgt voor heel wat discussie in de regio. Aanhangers van het project hopen dat het beeld pelgrims van over de hele wereld zal aantrekken en op die manier de lokale economie uit het slop zal halen. Maar heel wat katholieken beschuldigen de Katholieke Kerk van grootheidswaanzin.

De constructie van het beeld ging gepaard met heel wat moeilijkheden. Toen men het hoofd op de schouders van het beeld wou zetten, stortte de kraan in. Sceptici zagen er een teken van God in en vroegen de werkzaamheden te stoppen.

Bouwexperts waarschuwen bovendien dat het beeld na 20 jaar zal instorten omdat de fundamenten niet diep genoeg zijn.

Zo'n 15.000 Christenen en toeristen woonden de ceremonie bij van het 400 ton zware beeld, dat het grootste Christusbeeld ter wereld zou zijn. De witte Christus is 33 meter hoog - 1 meter voor elk jaar dat hij geleefd heeft - en draagt een 3 meter hoge gouden kroon. Hij is 24 meter breed en is te zien van op de autosnelweg die Warschau met Berlijn verbindt. De lokale katholieke priester Sylwester Zawadzki kwam vijf jaar geleden op het idee om het grootste beeld van Christus in de wereld te bouwen. Hij kocht een stuk grond van 1,6 hectare voor het project en ging op zoek naar sponsors om zijn ambitie te vervullen. "Mijn eerste roeping was om priester te worden, mijn tweede om het standbeeld te bouwen", aldus de priester. Teken van God Maar de Jezusfiguur zorgt voor heel wat discussie in de regio. Aanhangers van het project hopen dat het beeld pelgrims van over de hele wereld zal aantrekken en op die manier de lokale economie uit het slop zal halen. Maar heel wat katholieken beschuldigen de Katholieke Kerk van grootheidswaanzin. De constructie van het beeld ging gepaard met heel wat moeilijkheden. Toen men het hoofd op de schouders van het beeld wou zetten, stortte de kraan in. Sceptici zagen er een teken van God in en vroegen de werkzaamheden te stoppen. Bouwexperts waarschuwen bovendien dat het beeld na 20 jaar zal instorten omdat de fundamenten niet diep genoeg zijn.