'Meer geweld in Bijbel dan in Koran, blijkt uit tekstanalyse'

17/03/16 om 19:17 - Bijgewerkt om 19:30

Een bedrijfje gespecialiseerd in tekstanalyse heeft met behulp van een computerprogramma proberen na te gaan welke heilig boek de meeste verwijzingen naar geweld bevat, de Koran of de Bijbel. Voor wat het waard is: de statistische vaststelling is dat moord en vernieling meer voorkomen in het boek van de christenen dan in dat van de moslims.

'Meer geweld in Bijbel dan in Koran, blijkt uit tekstanalyse'

© ThinkStock

Softwareontwikkelaar Tom Anderson van OdinText liet zowel het Oude Testament, het Nieuwe Testament als de Koran door zijn programma analyseren. Hij deed dat door woorden te categoriseren in acht emoties, waaronder vreugde, droefheid en angst.

Vergelijking

Daaruit is volgens hem gebleken, zo zet hij uiteen in een blogpost, dat in het Nieuwe Testament (2,8 procent) meer verwijzingen naar moord en vernieling staan dan in de Koran (2,1 procent), en in het Oude Testament meer dan dubbel zoveel dan in het heilige boek van de moslims (5,3 procent).

Voor zijn test gebruikte hij de New International Version van zowel het OT als het NT en een Engelstalige versie van de Koran uit 1957.

Geen bewijs

Anderson benadrukt dat het niet zijn bedoeling was om de bewijzen of te weerleggen dat de islam gewelddadiger is dan andere religies. 'Dit project is geïnspireerd door het voortdurende publieke debat over de vraag dat terrorisme gelinkt aan moslimfundamentalisme al dan niet te maken heeft met het feit dat de islam gewelddadiger is dan andere grote religies'.

Ook erkent hij dat de analyse slechts een oppervlakkig beeld van de teksten biedt en dat het niet de bedoeling is om het resultaat te presenteren als een sluitende conclusie. 'Het is op geen enkele manier bedoeld om eender welk standpunt te bewijzen.'

Straatproef

Vorig jaar deden in Nederland twee mannen een gelijkaardig 'sociaal experiment'. Ze legden controversiële passages uit de bijbel voor aan mensen in de straat alsof het verzen uit de Koran zijn om hun reacties te testen. Lees meer. (KVDA)