Malik Amir Mohammad Khan Afridi's snor is er één om u tegen te zeggen. Ze is 72 centimeter lang en elke ochtend heeft hij een halfuur nodig om ze in de plooi te krijgen. "Mensen respecteren me erom", zei de 48-jarige grootvader aan het persbureau AFP. "Die snor is mijn identiteit. Ik ben gewend geraakt aan de aandacht die ze me oplevert. Daar hou ik erg van."

Wat hem bij de Snorrenclub trofeeën zou opleveren, valt echter minder in de smaak bij Lakshar-e-Islam, een nauw met de Taliban verwante groep in Pakistan. Die vindt Afridi's snor on-islamitisch.

Een maand in een grot

Vorig jaar eisten de jihadi's eerst 400 euro 'beschermingsgeld' van Afridi. Hij weigerde te betalen. Vervolgens ontvoerden ze hem en hielden ze hem een maand gevangen in een grot, tot hij uiteindelijk door de knieën ging en de snor afschoor.

Eens op vrije voeten, liet Afridi zijn snor echter meteen weer staan. Dat leverde hem opnieuw doodsbedreigingen op. Vandaag leeft hij dan ook ondergedoken, ver van zijn familie.

Subsidie

Die wil hem graag terug, maar voor Afridi is de snor een principekwestie. "Ik rook niet, ik snuif geen tabak en ik drink niet", zei hij. "Dit is mijn enige eigen keuze. Dit is mijn leven. Ik zou nog eerder mijn eten opgeven dan mijn snor.

Niet dat Afridi geen vrienden heeft, overigens. De combinatie van oliën, zeep en zalfjes die hij gebruikt om zijn snor in topvorm te houden, kost hem ruim honderd euro per maand. Uit waardering voor zijn moed en manhaftigheid betaalt de provinciale overheid in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa hem nu een subsidie van 45 euro per maand voor zijn snor.

Malik Amir Mohammad Khan Afridi's snor is er één om u tegen te zeggen. Ze is 72 centimeter lang en elke ochtend heeft hij een halfuur nodig om ze in de plooi te krijgen. "Mensen respecteren me erom", zei de 48-jarige grootvader aan het persbureau AFP. "Die snor is mijn identiteit. Ik ben gewend geraakt aan de aandacht die ze me oplevert. Daar hou ik erg van." Wat hem bij de Snorrenclub trofeeën zou opleveren, valt echter minder in de smaak bij Lakshar-e-Islam, een nauw met de Taliban verwante groep in Pakistan. Die vindt Afridi's snor on-islamitisch.Een maand in een grot Vorig jaar eisten de jihadi's eerst 400 euro 'beschermingsgeld' van Afridi. Hij weigerde te betalen. Vervolgens ontvoerden ze hem en hielden ze hem een maand gevangen in een grot, tot hij uiteindelijk door de knieën ging en de snor afschoor. Eens op vrije voeten, liet Afridi zijn snor echter meteen weer staan. Dat leverde hem opnieuw doodsbedreigingen op. Vandaag leeft hij dan ook ondergedoken, ver van zijn familie.Subsidie Die wil hem graag terug, maar voor Afridi is de snor een principekwestie. "Ik rook niet, ik snuif geen tabak en ik drink niet", zei hij. "Dit is mijn enige eigen keuze. Dit is mijn leven. Ik zou nog eerder mijn eten opgeven dan mijn snor. Niet dat Afridi geen vrienden heeft, overigens. De combinatie van oliën, zeep en zalfjes die hij gebruikt om zijn snor in topvorm te houden, kost hem ruim honderd euro per maand. Uit waardering voor zijn moed en manhaftigheid betaalt de provinciale overheid in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa hem nu een subsidie van 45 euro per maand voor zijn snor.