Lelijke mensen zullen altijd minder verdienen dan hun mooie collega's. Dat beweert de Amerikaanse econoom Daniel Hamermesh tijdens de aanvaarding van zijn leerstoel Arbeidseconomie aan de Universiteit van Maastricht.

Hij staaft zijn uitspraak op een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat mooie advocaten vijftien jaar na het afronden van hun studie, 6,5 procent meer verdienen dan hun fysiek minder goed bedeelde studiegenoten.

Volgens de econoom blijven lelijke mensen net als andere minderheidsgroepen achter op de arbeidsmarkt. Daarom vraagt hij zich af of de overheid de lelijke eendjes in de maatschappij niet positief zou kunnen discrimineren.

Plastische chirurgie

Hamermesh bracht nog een andere studie ter sprake. Dat onderzoek stelt dat bedrijven die mooie mensen op hun verkoopafdeling laten werken, beduidend meer omzet behalen dan bedrijven die minder fraaie exemplaren aanvaarden.

De kosten van plastische chirurgie wegen niet op tegen de voordelen die het lelijke mensen kan opleveren, klinkt het bij de Amerikaan. Verder zei hij nog dat schoonheid een nog grotere rol speelt bij mannen dan bij vrouwelijke werknemers.

"Mooie mensen zullen in het voordeel blijven, zowel op het gebied van financiële en andere zaken. Lelijke mensen blijven in het nadeel", voorspelt de econoom die onder meer les heeft gegeven aan de prestigieuze Universiteit van Harvard en aan universiteiten in Europa, Azië en Australië.

Lelijke mensen zullen altijd minder verdienen dan hun mooie collega's. Dat beweert de Amerikaanse econoom Daniel Hamermesh tijdens de aanvaarding van zijn leerstoel Arbeidseconomie aan de Universiteit van Maastricht. Hij staaft zijn uitspraak op een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat mooie advocaten vijftien jaar na het afronden van hun studie, 6,5 procent meer verdienen dan hun fysiek minder goed bedeelde studiegenoten. Volgens de econoom blijven lelijke mensen net als andere minderheidsgroepen achter op de arbeidsmarkt. Daarom vraagt hij zich af of de overheid de lelijke eendjes in de maatschappij niet positief zou kunnen discrimineren. Plastische chirurgie Hamermesh bracht nog een andere studie ter sprake. Dat onderzoek stelt dat bedrijven die mooie mensen op hun verkoopafdeling laten werken, beduidend meer omzet behalen dan bedrijven die minder fraaie exemplaren aanvaarden. De kosten van plastische chirurgie wegen niet op tegen de voordelen die het lelijke mensen kan opleveren, klinkt het bij de Amerikaan. Verder zei hij nog dat schoonheid een nog grotere rol speelt bij mannen dan bij vrouwelijke werknemers. "Mooie mensen zullen in het voordeel blijven, zowel op het gebied van financiële en andere zaken. Lelijke mensen blijven in het nadeel", voorspelt de econoom die onder meer les heeft gegeven aan de prestigieuze Universiteit van Harvard en aan universiteiten in Europa, Azië en Australië.