Sinds kort ligt de vloer van de Turbine Hall van de Tate bezaaid met 100 miljoen handgeschilderde porseleinen zonnebloemzaadjes van de Chinese artiest Ai Weiwei. Het werk is interactief bedoeld, maar sommige bezoekers, vooral kinderen, beleefden aan het kunstwerk meer plezier dan de curatoren van het museum hadden kunnen vermoeden. Met alle gevolgen van dien.

Hoewel porselein heel robuust is, heeft de interactie met het publieke het stofgehalte in de Turbine Hall sterk doen stijgen. Het inademen van dit keramisch stof vormt mogelijk een gevaar voor de gezondheid. Voortaan is het voor de bezoekers dus verboden om nog langer over het werk te lopen.

De installatie bestaat uit meer dan 100 miljoen handgemaakte porseleinen replica's van zonnebloemzaadjes. Meer dan twee jaar werkten Chinese arbeiders in kleine workshops in het stadje Jingdezhen aan het project.

Barst in de vloer

De Tate heeft eerder al met veiligheidsproblemen te kampen gehad in de Turbine Hall. In 2006 werden bezoekers tot voorzichtigheid aangemand bij de vijf grote glijbanen van Carsten Höller en in 2007 moest het publiek de nodige afstand houden bij de enorme barst in de vloer van Doris Salcedo.

Sinds kort ligt de vloer van de Turbine Hall van de Tate bezaaid met 100 miljoen handgeschilderde porseleinen zonnebloemzaadjes van de Chinese artiest Ai Weiwei. Het werk is interactief bedoeld, maar sommige bezoekers, vooral kinderen, beleefden aan het kunstwerk meer plezier dan de curatoren van het museum hadden kunnen vermoeden. Met alle gevolgen van dien. Hoewel porselein heel robuust is, heeft de interactie met het publieke het stofgehalte in de Turbine Hall sterk doen stijgen. Het inademen van dit keramisch stof vormt mogelijk een gevaar voor de gezondheid. Voortaan is het voor de bezoekers dus verboden om nog langer over het werk te lopen. De installatie bestaat uit meer dan 100 miljoen handgemaakte porseleinen replica's van zonnebloemzaadjes. Meer dan twee jaar werkten Chinese arbeiders in kleine workshops in het stadje Jingdezhen aan het project. Barst in de vloerDe Tate heeft eerder al met veiligheidsproblemen te kampen gehad in de Turbine Hall. In 2006 werden bezoekers tot voorzichtigheid aangemand bij de vijf grote glijbanen van Carsten Höller en in 2007 moest het publiek de nodige afstand houden bij de enorme barst in de vloer van Doris Salcedo.