Invexo is de naam van een project dat onlangs werd opgestart om "invasieve exoten" zoals de Amerikaanse brulkikker te gaan bestrijden.

Het vraatzuchtige beest, in België ook stierkikker genoemd, zaait terreur in onze vijvers, en moet daarom gedood of gesteriliseerd worden. De Provinciale Hogeschool Limburg en het Instituut voor Natuurbehoud (INBO) nemen deel aan het project.

"Het zijn uitheemse dieren die 300 tot 500 gram kunnen wegen en alles opeten wat voor hun grote bek komt", legt prof. dr. Alain De Vocht (UHasselt en PHLimburg) uit.

"Ze eten andere kikkers, salamanders en zelfs hun eigen dikkoppen. Ze zijn een echte bedreiging voor onze inheemse soorten, ook al omdat ze een schimmel dragen waar andere soorten gevoelig voor zijn. Deze stierkikker komt bij ons voor in de valleien van de Dommel (Neerpelt), de Dijle (Leuven), de Grote Nete (Balen en Hulshout) en de Mark (Hoogstraten)."

Vijverterrorist

Via Invexo zal er actief worden gewerkt aan de bestrijding van deze vijverterrorist. "We willen onderzoek doen naar betere vangmethodes omdat deze stierkikkers heel schuw zijn", aldus nog De Vocht.

"Momenteel worden ze gevangen in fuiken, waarin ze verdrinken. Maar we zoeken dus alternatieven." Eén daarvan is sterilisatie. "Bij andere soorten is het zinvol gebleken om de dominante mannetjes te vangen en te steriliseren. We gaan onderzoeken of dat met deze stierkikkers ook mogelijk is en of het de gewenste resultaten oplevert. We voeren momenteel al tests uit in ons labo." (Belga)

Invexo is de naam van een project dat onlangs werd opgestart om "invasieve exoten" zoals de Amerikaanse brulkikker te gaan bestrijden. Het vraatzuchtige beest, in België ook stierkikker genoemd, zaait terreur in onze vijvers, en moet daarom gedood of gesteriliseerd worden. De Provinciale Hogeschool Limburg en het Instituut voor Natuurbehoud (INBO) nemen deel aan het project. "Het zijn uitheemse dieren die 300 tot 500 gram kunnen wegen en alles opeten wat voor hun grote bek komt", legt prof. dr. Alain De Vocht (UHasselt en PHLimburg) uit. "Ze eten andere kikkers, salamanders en zelfs hun eigen dikkoppen. Ze zijn een echte bedreiging voor onze inheemse soorten, ook al omdat ze een schimmel dragen waar andere soorten gevoelig voor zijn. Deze stierkikker komt bij ons voor in de valleien van de Dommel (Neerpelt), de Dijle (Leuven), de Grote Nete (Balen en Hulshout) en de Mark (Hoogstraten)." Vijverterrorist Via Invexo zal er actief worden gewerkt aan de bestrijding van deze vijverterrorist. "We willen onderzoek doen naar betere vangmethodes omdat deze stierkikkers heel schuw zijn", aldus nog De Vocht. "Momenteel worden ze gevangen in fuiken, waarin ze verdrinken. Maar we zoeken dus alternatieven." Eén daarvan is sterilisatie. "Bij andere soorten is het zinvol gebleken om de dominante mannetjes te vangen en te steriliseren. We gaan onderzoeken of dat met deze stierkikkers ook mogelijk is en of het de gewenste resultaten oplevert. We voeren momenteel al tests uit in ons labo." (Belga)