Het Iraanse Sarcheshmeh-instituut wilde het Westen wel eens een koekje van eigen deeg geven na al die karikaturen van de profeet Mohammed in de media, zoals bij Charlie Hebdo. Het Iraanse instituut schreef een karikaturenwedstrijd uit met als thema: de holocaust.

De Duitse regering toonde zich meteen verbijsterd over het initiatief. "Een volkerenmoord op zes miljoen mensen kan onmogelijk het voorwerp van spot en grapjes zijn", zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarop de Iraniërs dan weer lieten weten dat ze het opleggen van beperkingen inzake meningsuiting overdreven vonden. "In het Westen is meningsvrijheid blijkbaar onbeperkt. Tot het over bepaalde onderwerpen gaat. Dan zijn er plots wél beperkingen", aldus de Iraniërs.

Tekeningen in museum

In Teheran wachten ze intussen op de ingezonden karikaturen of spotprenten. Die mogen tot april worden ingestuurd bij het Huis van de Karikaturen. Voor de winnaar is er een prijs van 20.000 euro. Een selectie van de beste tekeningen komt in een museum te hangen, ze worden ook in een catalogus gepubliceerd. Het is echter niet duidelijk of het om een privé-initiatief gaat dan wel om een project dat ook overheidssteun geniet.

De vroegere Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad was een notoir holocaust-ontkenner en wijdde er in 2006 zelfs een congres aan in Teheran. De huidige president Hassan Rohani heeft zich twee jaar geleden dan weer gedistantieerd van de standpunten van zijn voorganger over de volkerenmoord op de joden door de nazi's. (Belga/WB)

Het Iraanse Sarcheshmeh-instituut wilde het Westen wel eens een koekje van eigen deeg geven na al die karikaturen van de profeet Mohammed in de media, zoals bij Charlie Hebdo. Het Iraanse instituut schreef een karikaturenwedstrijd uit met als thema: de holocaust.De Duitse regering toonde zich meteen verbijsterd over het initiatief. "Een volkerenmoord op zes miljoen mensen kan onmogelijk het voorwerp van spot en grapjes zijn", zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarop de Iraniërs dan weer lieten weten dat ze het opleggen van beperkingen inzake meningsuiting overdreven vonden. "In het Westen is meningsvrijheid blijkbaar onbeperkt. Tot het over bepaalde onderwerpen gaat. Dan zijn er plots wél beperkingen", aldus de Iraniërs. In Teheran wachten ze intussen op de ingezonden karikaturen of spotprenten. Die mogen tot april worden ingestuurd bij het Huis van de Karikaturen. Voor de winnaar is er een prijs van 20.000 euro. Een selectie van de beste tekeningen komt in een museum te hangen, ze worden ook in een catalogus gepubliceerd. Het is echter niet duidelijk of het om een privé-initiatief gaat dan wel om een project dat ook overheidssteun geniet. De vroegere Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad was een notoir holocaust-ontkenner en wijdde er in 2006 zelfs een congres aan in Teheran. De huidige president Hassan Rohani heeft zich twee jaar geleden dan weer gedistantieerd van de standpunten van zijn voorganger over de volkerenmoord op de joden door de nazi's. (Belga/WB)