Na de zelfmoordgolf van vorig jaar dwingen de managers van Foxconn, de producent van onder andere Apple-producten, nieuwe werknemers voortaan om een contract te ondertekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te zullen plegen, zo blijkt uit een onderzoek van twee NGO's. Als ze dat toch zouden doen, moeten de werknemers garanderen dat hun familie slechts de wettelijk minimale schadevergoeding zal vragen.

Minstens 14 fabrieksarbeiders van de Chinese producent hebben het voorbije jaar zelfmoord gepleegd als gevolg van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waarin ze moeten werken. Aangenomen wordt dat vele andere werknemers zelfmoordpogingen ondernamen of op het laatste nippertje verhinderd werden een poging te doen.

Kwade geesten

Foxconn reageerde aanvankelijk op de zelfmoorden door Chinese monniken te laten aandraven om de kwade geesten uit te drijven. Op advies van psychologen werden ook anti-zelfmoordnetten aangebracht aan de gebouwen waar de slaapzalen van de werknemers zich bevinden.

De grote vraag naar iPads en iPhones is geen goed nieuws voor de zowat 500.000 werknemers van Foxconn. Uit het onderzoek van het Centre for Research on Multinational Corporations en Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour blijkt namelijk dat de arbeiders 60 tot 80 overuren per maand doen aan een hongerloon, ze ondergaan vernederingen, hebben geen sociaal leven en kunnen slechts een keer per jaar hun familie bezoeken. De arbeiders zouden ook niet met elkaar mogen praten tijdens hun shifts.

Apple eist dat zijn leveranciers zich aan een gedragscode houden waarbij werknemers met respect en waardigheid worden behandeld, maar een interne audit van Apple suggereerde alvast dat de Chinese leveranciers dat niet doen. (TE)

Na de zelfmoordgolf van vorig jaar dwingen de managers van Foxconn, de producent van onder andere Apple-producten, nieuwe werknemers voortaan om een contract te ondertekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te zullen plegen, zo blijkt uit een onderzoek van twee NGO's. Als ze dat toch zouden doen, moeten de werknemers garanderen dat hun familie slechts de wettelijk minimale schadevergoeding zal vragen. Minstens 14 fabrieksarbeiders van de Chinese producent hebben het voorbije jaar zelfmoord gepleegd als gevolg van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waarin ze moeten werken. Aangenomen wordt dat vele andere werknemers zelfmoordpogingen ondernamen of op het laatste nippertje verhinderd werden een poging te doen. Kwade geestenFoxconn reageerde aanvankelijk op de zelfmoorden door Chinese monniken te laten aandraven om de kwade geesten uit te drijven. Op advies van psychologen werden ook anti-zelfmoordnetten aangebracht aan de gebouwen waar de slaapzalen van de werknemers zich bevinden. De grote vraag naar iPads en iPhones is geen goed nieuws voor de zowat 500.000 werknemers van Foxconn. Uit het onderzoek van het Centre for Research on Multinational Corporations en Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour blijkt namelijk dat de arbeiders 60 tot 80 overuren per maand doen aan een hongerloon, ze ondergaan vernederingen, hebben geen sociaal leven en kunnen slechts een keer per jaar hun familie bezoeken. De arbeiders zouden ook niet met elkaar mogen praten tijdens hun shifts. Apple eist dat zijn leveranciers zich aan een gedragscode houden waarbij werknemers met respect en waardigheid worden behandeld, maar een interne audit van Apple suggereerde alvast dat de Chinese leveranciers dat niet doen. (TE)