Tijdens de laatste Pedgia-bijeenkomst in het Duitse Dresden sprak de Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders de menigte toe. 'Heel wat zaken vielen die avond op', schrijft de Duitse populaire krant Bild. Zo waren er minder deelnemers dan verwacht en ' was Wilders taalgebruik eerder voorzicht.' Maar het oog van de krant viel ook op 'enkele infiltranten.'

Enkele aanhangers van de Duitse satirische Die Partei, mengden zich onder de betogers. Met een spandoek met de Nederlandstalige slogan 'Pegida houdt van je pielenmuis', probeerden ze op een ironische wijze de aandacht naar zich toe te trekken. Vooral het hartje als versiering en de oranje kleur van het doek stonden in contrast met de voor de rest vooral zwarte doeken met slogans tegen de islamisering van Duitsland.

'Homoheerser'

Het is niet de eerste keer dat de partij van Martin Sonneborn (49) op een ludieke wijze en zonder gene deelneemt aan Pegida-bijeenkomsten. Vorige keer nog hadden ze een rijkelijk versierd spandoek met het woord 'Homofürsten', wat zoveel betekent als 'homoheerser.'

De Pegida-beweging betoogt in Dresden tegen 'de islamisering van het Avondland', BELGAIMAGE
De Pegida-beweging betoogt in Dresden tegen 'de islamisering van het Avondland' © BELGAIMAGE

Die Partei, wat eigenlijk een acroniem is voor Partij voor Arbeid, Rechtsstaat, Dierenbescherming, Bevordering van de Elite en Basisdemocratisch Initiatief, werd in 2004 opgericht door leden van het satirische maandblad Titanic. Sinds de oprichting nam de partij al deel aan verschillende verkiezingen en in 2013 slaagde ze er ook daadwerkelijk in zetels binnen te halen.

De jongerenpartij draag de naam Die Partei HinterJugend, een parodie op de Hilterjugend.

Spot opdrijven

Gelijktijdig met de Pegida-opkomst in Dresden, vond er ook een tegenbetoging plaats. Om deze twee groepen uit elkaar te houden was een grote politiemacht op de been gebracht. Maar de aanhangers van Die Partei kozen er bewust voor om zich onder de Pegida-aanhangers te mengen om de spot wat harder op te drijven, al bleven ze een geringe minderheid onder de 10.000 aanwezigen die kwamen luisteren naar Wilders toespraak.

Dat een alternatief protest kan uitgroeien tot een voordeel voor tegenhangers bewees een originele actie tijdens een opkomst van neonazi's afgelopen jaar in het Duitse Wunsiedel. Rechts gegen Rechts zorgde ervoor dat voor elke afgelegde meter 10 euro werd gestort aan de ngo EXIT-Duitsland, een organisatie die nazi's uit het land wil weren door extremisten te helpen de beweging te verlaten en een nieuw leven op te bouwen. Zo hielden de Nazi's een mars tegen ... Nazi's. (AVE)

Tijdens de laatste Pedgia-bijeenkomst in het Duitse Dresden sprak de Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders de menigte toe. 'Heel wat zaken vielen die avond op', schrijft de Duitse populaire krant Bild. Zo waren er minder deelnemers dan verwacht en ' was Wilders taalgebruik eerder voorzicht.' Maar het oog van de krant viel ook op 'enkele infiltranten.' Enkele aanhangers van de Duitse satirische Die Partei, mengden zich onder de betogers. Met een spandoek met de Nederlandstalige slogan 'Pegida houdt van je pielenmuis', probeerden ze op een ironische wijze de aandacht naar zich toe te trekken. Vooral het hartje als versiering en de oranje kleur van het doek stonden in contrast met de voor de rest vooral zwarte doeken met slogans tegen de islamisering van Duitsland. Het is niet de eerste keer dat de partij van Martin Sonneborn (49) op een ludieke wijze en zonder gene deelneemt aan Pegida-bijeenkomsten. Vorige keer nog hadden ze een rijkelijk versierd spandoek met het woord 'Homofürsten', wat zoveel betekent als 'homoheerser.' Die Partei, wat eigenlijk een acroniem is voor Partij voor Arbeid, Rechtsstaat, Dierenbescherming, Bevordering van de Elite en Basisdemocratisch Initiatief, werd in 2004 opgericht door leden van het satirische maandblad Titanic. Sinds de oprichting nam de partij al deel aan verschillende verkiezingen en in 2013 slaagde ze er ook daadwerkelijk in zetels binnen te halen. De jongerenpartij draag de naam Die Partei HinterJugend, een parodie op de Hilterjugend.Gelijktijdig met de Pegida-opkomst in Dresden, vond er ook een tegenbetoging plaats. Om deze twee groepen uit elkaar te houden was een grote politiemacht op de been gebracht. Maar de aanhangers van Die Partei kozen er bewust voor om zich onder de Pegida-aanhangers te mengen om de spot wat harder op te drijven, al bleven ze een geringe minderheid onder de 10.000 aanwezigen die kwamen luisteren naar Wilders toespraak. Dat een alternatief protest kan uitgroeien tot een voordeel voor tegenhangers bewees een originele actie tijdens een opkomst van neonazi's afgelopen jaar in het Duitse Wunsiedel. Rechts gegen Rechts zorgde ervoor dat voor elke afgelegde meter 10 euro werd gestort aan de ngo EXIT-Duitsland, een organisatie die nazi's uit het land wil weren door extremisten te helpen de beweging te verlaten en een nieuw leven op te bouwen. Zo hielden de Nazi's een mars tegen ... Nazi's. (AVE)