Een vrouw van 96 jaar uit Rotterdam heeft de moord bekend op de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé, die op 1 maart 1946 in de deuropening van zijn huis werd neergeschoten. Dat heeft een woordvoerster van de Leidse burgemeester Henri Lenferink bevestigd.

Brief

De hoogbejaarde vrouw deed haar bekentenis in een brief aan Lenferink. Naar aanleiding van de brief heeft de burgemeester met de vrouw gesproken. De gemeente heeft de brief voorgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag. Het OM doet niets met de zaak, omdat ze allang is verjaard.

"De zaak verjaarde in de jaren zestig. Volgens de wet is het niet meer mogelijk tot vervolging over te gaan. Deze zaak is vooral van historisch belang, en niet zozeer van juridisch," luidt het.

De autoriteiten hielden er destijds rekening mee dat iemand uit het voormalige verzet Guljé had omgebracht. De ingenieur, die directeur was van het metaalbedrijf Hollandsche Constructie Werkplaatsen, zou economische collaboratie hebben gepleegd. Guljé werd daarvan echter vrijgesproken. (ANP/Belga/KVDA)

Een vrouw van 96 jaar uit Rotterdam heeft de moord bekend op de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé, die op 1 maart 1946 in de deuropening van zijn huis werd neergeschoten. Dat heeft een woordvoerster van de Leidse burgemeester Henri Lenferink bevestigd. Brief De hoogbejaarde vrouw deed haar bekentenis in een brief aan Lenferink. Naar aanleiding van de brief heeft de burgemeester met de vrouw gesproken. De gemeente heeft de brief voorgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag. Het OM doet niets met de zaak, omdat ze allang is verjaard. "De zaak verjaarde in de jaren zestig. Volgens de wet is het niet meer mogelijk tot vervolging over te gaan. Deze zaak is vooral van historisch belang, en niet zozeer van juridisch," luidt het. De autoriteiten hielden er destijds rekening mee dat iemand uit het voormalige verzet Guljé had omgebracht. De ingenieur, die directeur was van het metaalbedrijf Hollandsche Constructie Werkplaatsen, zou economische collaboratie hebben gepleegd. Guljé werd daarvan echter vrijgesproken. (ANP/Belga/KVDA)