Een Hongaarse burgemeester heeft zijn volledige dorp te huur gesteld. Tegen 210.000 forint (ongeveer 700 euro) per dag krijgt men de beschikking over het hele dorp. Ook de functie van burgemeester zelf wordt in de strijd geworpen om een beetje geld te vergaren voor het dorpje met amper achttien inwoners.

Het dorp Megyer, 180 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Boedapest, is amper op een kaart te vinden. Het dreigt een stille dood te sterven, omdat jongeren zo snel ze kunnen uitwijken naar Boedapest of het buitenland. Er resten nog achttien bewoners.

Ook buitenlanders welkom

Om zijn dorp te redden, zette de 42-jarige burgemeester Kristof Pajer een huuradvertentie online. Wie 700 euro per dag betaalt, mag de vier straten van het dorp (waarvan er twee geasfalteerd zijn) gebruiken, het bureau van de burgemeester, het cultureel centrum, de bushalte en zeven gemeubelde woningen. "Volgens een wet die ik heb opgesteld, kan een buitenlander ook burgemeester worden gedurende een weekend, en zelfs de straatnamen veranderen als hij dat wil", aldus Pajer.

De huurders krijgen voorts zes paarden, twee varkens, drie schapen, een kippenhok en vier hectare bouwland ter beschikking.

Aandacht

Pajer, een ingenieur uit Boedapest, ontdekte het dorpje tien jaar geleden bij toeval. Een jaar later kocht hij er een eigendom en werd verkozen tot burgemeester. Hij woont en werkt nog altijd in de hoofdstad, maar trekt een keer per week naar zijn dorp.

Slechts vijf van de twintig huizen van Megyer zijn het hele jaar door bewoond. "Ik hoop dat de annonce het dorp een beetje geld, en vooral een beetje aandacht, zal opleveren", besluit de burgemeester. (Belga/WB)

Een Hongaarse burgemeester heeft zijn volledige dorp te huur gesteld. Tegen 210.000 forint (ongeveer 700 euro) per dag krijgt men de beschikking over het hele dorp. Ook de functie van burgemeester zelf wordt in de strijd geworpen om een beetje geld te vergaren voor het dorpje met amper achttien inwoners.Het dorp Megyer, 180 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Boedapest, is amper op een kaart te vinden. Het dreigt een stille dood te sterven, omdat jongeren zo snel ze kunnen uitwijken naar Boedapest of het buitenland. Er resten nog achttien bewoners. Om zijn dorp te redden, zette de 42-jarige burgemeester Kristof Pajer een huuradvertentie online. Wie 700 euro per dag betaalt, mag de vier straten van het dorp (waarvan er twee geasfalteerd zijn) gebruiken, het bureau van de burgemeester, het cultureel centrum, de bushalte en zeven gemeubelde woningen. "Volgens een wet die ik heb opgesteld, kan een buitenlander ook burgemeester worden gedurende een weekend, en zelfs de straatnamen veranderen als hij dat wil", aldus Pajer. De huurders krijgen voorts zes paarden, twee varkens, drie schapen, een kippenhok en vier hectare bouwland ter beschikking. Pajer, een ingenieur uit Boedapest, ontdekte het dorpje tien jaar geleden bij toeval. Een jaar later kocht hij er een eigendom en werd verkozen tot burgemeester. Hij woont en werkt nog altijd in de hoofdstad, maar trekt een keer per week naar zijn dorp. Slechts vijf van de twintig huizen van Megyer zijn het hele jaar door bewoond. "Ik hoop dat de annonce het dorp een beetje geld, en vooral een beetje aandacht, zal opleveren", besluit de burgemeester. (Belga/WB)