In 1998 was Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud regent van Saoedi-Arabië. Hij verving zijn zieke broer Fahd. In september van hetzelfde jaar bracht hij een bezoekje aan de Britse koninklijke familie in het kasteel van Balmoral in Schotland. Tijdens de lunch stelde de koningin een ritje met de jeep voor om het landgoed van tweehonderd vierkante kilometer te verkennen.

Na wat aarzelen en een aansporing van zijn minister van Buitenlandse zaken stemde de prins uiteindelijk toe. Hij stapte vooraan op in de Land Rover terwijl zijn tolk achterin ging zitten . Chris Doyle, een Britse diplomaat, vertelt het vervolg in zijn memoires: "Tot zijn grote verrassing is de koningin in de bestuurderszetel gaan zitten, heeft ze de motor gestart en is ze vertrokken. Aangezien er in Saoedi-Arabië (nog) een rijverbod geldt voor vrouwen, was Abdullah het niet gewoon om mee te rijden met een vrouw, en al zeker niet met een koningin.'

Onophoudelijk praten

'Hij werd alsmaar zenuwachtiger terwijl de koningin, die bestuurster was voor het leger tijdens de Tweede wereldoorlog (volgens Konbini had ze een opleiding mechanica gevolgd), sneller en sneller begon te rijden langs de smalle Schotse baantjes, dat alles terwijl ze onophoudelijk bleef praten. Via zijn tolk smeekte de prins uiteindelijk de koningin om te vertragen en meer concentratie aan de dag te leggen', schrijft de diplomaat.

Vrouwen hebben in Saoedi-Arabië het stemrecht sinds 2011 maar mogen er nog altijd niet met de auto rijden. Het filmpje uit een documentaire van de BBC hieronder toont Elizabeth aan het stuur van haar jeep, jammer genoeg wel zonder Abdullah.

Bron: Konbini

In 1998 was Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud regent van Saoedi-Arabië. Hij verving zijn zieke broer Fahd. In september van hetzelfde jaar bracht hij een bezoekje aan de Britse koninklijke familie in het kasteel van Balmoral in Schotland. Tijdens de lunch stelde de koningin een ritje met de jeep voor om het landgoed van tweehonderd vierkante kilometer te verkennen. Na wat aarzelen en een aansporing van zijn minister van Buitenlandse zaken stemde de prins uiteindelijk toe. Hij stapte vooraan op in de Land Rover terwijl zijn tolk achterin ging zitten . Chris Doyle, een Britse diplomaat, vertelt het vervolg in zijn memoires: "Tot zijn grote verrassing is de koningin in de bestuurderszetel gaan zitten, heeft ze de motor gestart en is ze vertrokken. Aangezien er in Saoedi-Arabië (nog) een rijverbod geldt voor vrouwen, was Abdullah het niet gewoon om mee te rijden met een vrouw, en al zeker niet met een koningin.''Hij werd alsmaar zenuwachtiger terwijl de koningin, die bestuurster was voor het leger tijdens de Tweede wereldoorlog (volgens Konbini had ze een opleiding mechanica gevolgd), sneller en sneller begon te rijden langs de smalle Schotse baantjes, dat alles terwijl ze onophoudelijk bleef praten. Via zijn tolk smeekte de prins uiteindelijk de koningin om te vertragen en meer concentratie aan de dag te leggen', schrijft de diplomaat. Vrouwen hebben in Saoedi-Arabië het stemrecht sinds 2011 maar mogen er nog altijd niet met de auto rijden. Het filmpje uit een documentaire van de BBC hieronder toont Elizabeth aan het stuur van haar jeep, jammer genoeg wel zonder Abdullah. Bron: Konbini