Zoek in de keuken naar een vergiet en houd dit mooi loodrecht op de richting naar de Zon. Leg een groot blad wit papier op de grond. Op het papier zullen normaal gezien tientallen ronde lichtvlekjes te zien zijn, maar tijdens de eclips zullen het allemaal fraaie sikkeltjes zijn: een duidelijk weergave van de vorm van de verduisterde Zon, verzekert Mira.

De afstand tussen vergiet en blad zal variëren, afhankelijk van de grootte van de gaatjes, hun onderlinge afstand, en de helderheid van het zonlicht. Even experimenteren is dus de boodschap, maar een afstand tussen de 50 en 100 cm zal meestal wel werken, luidt het.

'Perfect veilig'

Bijkomende tip: probeer zoveel mogelijk schaduw te creëren rond het projectiesysteem, het zal het contrast enkel ten goede komen. De vele gaatjes in een vergiet (maar bijvoorbeeld ook een ruw gevlochten strohoed kan dienst doen) fungeren aldus elk als een soort van 'camera obscura' of projectiegaatje, die stuk voor stuk een beeldje van de Zon zullen projecteren.

De Volkssterrenwacht benadrukt dat deze vergietmethode een 'perfect veilige' methode is om naar het schouwspel aan de hemel te kijken en suggereert dat het ding meteen na de eclips binnen bereik is om... er de aardappelen mee af te gieten. (Belga)

Weer spelbreker?

Een en ander vereist uiteraard goed weer, maar de weergoden zijn de eclipsjagers voorlopig niet gunstig gezind. Het KMI in Ukkel zegt op zijn website dat het vrijdag 'vaak zwaarbewolkt' zou zijn, weliswaar met een 'paar tijdelijke opklaringen'. Het private Meteoservices in Leuven verwacht voor vrijdagochtend veel lage bewolking die op sommige plaatsen wel doorbroken kan worden. Maar die verwachting kan donderdag nog bijgesteld worden. Ter tempering van het weerkundig pessimisme is er evenwel de mening van deskundigen dat ook bij bewolking de eclips voelbaar zal zijn.

Zoek in de keuken naar een vergiet en houd dit mooi loodrecht op de richting naar de Zon. Leg een groot blad wit papier op de grond. Op het papier zullen normaal gezien tientallen ronde lichtvlekjes te zien zijn, maar tijdens de eclips zullen het allemaal fraaie sikkeltjes zijn: een duidelijk weergave van de vorm van de verduisterde Zon, verzekert Mira. De afstand tussen vergiet en blad zal variëren, afhankelijk van de grootte van de gaatjes, hun onderlinge afstand, en de helderheid van het zonlicht. Even experimenteren is dus de boodschap, maar een afstand tussen de 50 en 100 cm zal meestal wel werken, luidt het. Bijkomende tip: probeer zoveel mogelijk schaduw te creëren rond het projectiesysteem, het zal het contrast enkel ten goede komen. De vele gaatjes in een vergiet (maar bijvoorbeeld ook een ruw gevlochten strohoed kan dienst doen) fungeren aldus elk als een soort van 'camera obscura' of projectiegaatje, die stuk voor stuk een beeldje van de Zon zullen projecteren. De Volkssterrenwacht benadrukt dat deze vergietmethode een 'perfect veilige' methode is om naar het schouwspel aan de hemel te kijken en suggereert dat het ding meteen na de eclips binnen bereik is om... er de aardappelen mee af te gieten. (Belga)