Moeten gehoorzamen aan een onuitstaanbare baas schaadt de mentale en fysieke gezondheid. Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard Business School hebben de gegevens bestudeerd van meer dan 200 studies. Hun conclusie luidt dat stress op het werk dezelfde negatieve gevolgen heeft als roken.

De American Psychological Association geeft aan dat 75% van de werknemers van mening zijn dat hun baas de belangrijkste oorzaak is van stress op het werk. Toch zijn ondanks die slechte omstandigheden 59% niet bereid om hun job op te geven. De wetenschappers denken dat het voor een slecht behandelde werknemer moeilijker is om een gezondere job te zoeken. Iemand die zijn werk verliest, een andere bron van stress, loopt 50% meer risico om gezondheidsproblemen op te lopen.

Soms is de onaangename houding van een baas eenvoudigweg te wijten aan een relationeel probleem met een werknemer. Toch bestaan er wel degelijk onuitstaanbare bazen. Ze zijn te herkennen aan hun permanente agressiviteit, hun narcisme en zelfs hun gewelddadige houding tegenover hun personeel.

E.D.